Кацаров отрича за натиск от Радев за новите мерки

Прочитания 13848
0 0
Снимка: архив Димитър Кьосемарлиев

Президентът Румен Радев не е оказал натиск, за да се вземат текущите мерки от страна на здравното министерство, сред които е забраната на посещаване на почти всякакви обществени събития без наличие на т.нар. „зелен сертификат“. Това отговори на въпрос министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров след заседанието на Министерски съвет.

Докладът на главния здравен инспектор бе публикуван в края на миналата седмица и бе изключително широко обществено обсъждан. Аз изпратих писма до всички съсловни организации, които биха били засегнати, допитах се до всички регионални здравни инспекции, проведох среща с всички регистрирани болнични асоциации„, аргументира решението си Кацаров.

Президентът не може да има санкция по тези въпроси. Аз взимам решението с цялата отговорност за поста, който заемам, и с цялата отговорност за ситуацията, в която се намираме„, категоричен бе още той.

Кацаров потвърди и думите си от вчерашния ден, че при несработване на мерките ще се върви към въвеждане на пълен локдаун. Не е ясно обаче, поне на този етап, какви цифри на броя заразени на глава от населението трябва да покаже статистиката, за да се въведат рестрикции. Експертите обсъждали варианти, добави Кацаров.

Тези, които днес атакуват ограничителните мерки, не предлагат никаква алтернатива. Те си представят живота така – няма да се ваксинираме, няма да боледуване, няма да лежим в болница. Няма такава житейска ситуация„. Така коментира Кацаров протестът под прозорците на Министерски съвет.

И отново увери – в училищата няма да бъде въвеждан задължителен здравен сертификат за учителите, при които процентът ваксиниране е изключително нисък.

Административни услуги и публичен транспорт не са и не биха били ограничавани, защото биха оказали огромно негативно влияние върху живота на хората, добави той.

При влизане на България в т.нар. „зелена зона“ на заболеваемост веднага ще бъдат отменени изискванията за представяне на сертификат, отговори още Кацаров.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Йоргова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бившият кмет на Созопол отнесе глоба от КПКОНПИ заради футболен клуб

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи конфликт на интереси за бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи (мандат 2015 – 2019 г.). Производството е започнало по сигнал за това, че в качеството си на лице на висша публична длъжност Рейзи е разходвал общински средства от бюджета

Read More »