Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Каракачанов: В Северна Македония обезличават българите

Властите в Северна Македония използват всякакви приоми, за да покажат, че българите там са малцинство. Това е политика още от Титова Юголавия. Налага се нова идентичност и се обезличават българите.“ Това заяви в студиото на БНТ бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той коментира темите за Северна Македония и войната в Украйна.

По думите на Каракачанов премиера Кирил Петков се опитва да обясни как има напредък в преговорите със Северна Македония. Според него министър-председателя е поел ангажимент пред някого и за това говори така. Каракачанов бе категоричен, че напредък в преговорите не вижда.

Той определи като спекула притеснението на ЕС, че в Северна Македония може да се случи Украинския сценарий. Той допълни, че руското влияние там е доста слабо.

Каракачанов спомена и срещите на историческата комисия. Той коментира постигнатото съгласие за Климент Охридски и цар Самуил. Той не определи това като напредък, тъй като е договорено още през февруари. Сега остава само да се разберем за Възраждането, революционните борби, Гоце Делчев, и историята след ПСВ, добави той.

Като задължително условие за нормални отношение и отваряне на пътя към членство в ЕС на Северна Македония, Каракачанов определи спирането на фалшификациите на историята, на базата на които се налага омраза срещу българите. Постоянно се втълпява че българите са варвари и искат да окупират Македония, допълни той.

Не трябва да правим компромиси с националните интереси, категоричен бе Каракачанов.

Той коментира и темата за войната в Украйна. Каракачанов се противопостави на даването на оръжие на Украйна. Ние нямаме какво да дадем, каза той. 25 години политиците унищожаваха нашето въоръжение -танковете и самолетите ни бяха продадени или нарязани за скрап, за да се харесаме на някого. Каракачанов заяви, че трябва да се подхожда деликатно в тази ситуация. Може да се стигне до там да няма кой да ремонтира нашите самолети, допълни той. Не трябва да сме зависими от никого, било и той коалиционен партньор.

В заключение Каракачанов заяви, че е по-добре ЕС да инициира мирни преговори с Русия, отколкото ние да даваме оръжие и да удължаваме войната.

По темата за Македония направи коментар и съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки. Той е сигнализирал ЕК за нередности при преброяване на населението в Северна Македония. В писмото си той прилага свидетелски разкази за извършване на фалшификации. Според него власите в страната умишлено оказват натиск върху българите.

Ангел Джамбазки постави два въпроса пред Европейската комисия:

  1. Съблюдаван ли е процесът на преброяване на гражданите на Северна Македония от независими европейски представители?
  2. Кога Европейската комисия смята да повдигне темата за правата на българската общност в Република Северна Македония?

Българският национален интерес, българският национализъм изисква от нас да защитаваме всеки един българин, който е нападнат някъде. Не да се снишаваме, не да се скатаваме.„, заяви Джамбазки при посещението си в Болград.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Най-малко 10 джихадистки нападения предотвратени в Европа през 2023 г.

Това съобщи нидерландската разузнавателна агенция AIVD

Има достатъчно ваксини срещу коклюш в склада

От началото на годината са регистрирани 214 положителни за...

Кадиров от фитнеса: Не умирам, вдигам железа (ВИДЕО)

Чеченският президент Рамзан Кадиров се опита във вторник да...

Прокуратурата поиска задържане под стража на Марин Димитров

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд за налагане...

Депутатите не искат елфи да чертаят пътя на „Турски поток“ у нас (ОБНОВЕНА)

Депутатите от временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта...

Трагедия с мигранти край Джибути

Шестнадесет потенциални мигранти загинаха, а други 28 са в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Дубай се съвзема след потопа

Спешните служби се опитват да разчистят задръстените пътища и...

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

Столицата на Северна Македония осъмна с антибългарски графити и...

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

Спасиха две деца от пожар в апартамент в софийския квартал „Люлин“, възникнал докато дядо им бил за банички

Съсед обаче разказва, че децата - на 2 и на 8 г., често били оставяни сами, а възрастният мъж лъхал на алкохол

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Орбан отчете провал на лидерите на ЕС и ги прати да си ходят

Високопоставените служители на Европейския съюз трябва да бъдат сменени,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img