Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Караджов за разкритията на Петков: Замяна на реалността с болната фантазия

Снимка: архив БГНЕС

Абсолютна лъжа е обявеното от премиера Петков по-рано днес, че междуведомствената комисия между Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството установила, че от пътни ремонти били откраднати 2,5 милиарда лева, които пък регионалният министър Гроздан Караджов поискал да бъдат платени от държавата.

Това каза на брифинг в подопечното си ведомство самият регионален министър Гроздан Караджов.

Първо, че тези строежи за 2,4 млрд. лева не са законни по Закона за устройство на територията, не е новина, казвал съм го многократно пред вас, както и пленарна зала. Точно затова настояват Народното събрание да се произнесе по тях, защото непродължаването на тези проекти, независимо, че са започнати без разрешение за строеж, носи риск за републиканската пътна мрежа„, заяви той.

И добави – в доклада си, който вече е публично публикуван в сайта на МРРБ, никъде комисията, в която 90% от членовете били представители на Министерството на финансите или премиера, не казва, че договорите трябва да се развалят или обявят за незаконни.

Не да се развалят тези договори, не да не се плаща изобщо, напротив – да се приемат законодателни промени, за да се направят тези строежи търпими. Цитирам доклада: „Единствената възможност за преодоляване на допълнителните несъответствия с изискванията на ЗУТ е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от Народното събрание със съответната законодателна дейност„, влезе в конкретика по съдържанието на документа Караджов.

Освен това – комисията, която бе натоварена да каже каква точно сума трябва да се плати по остатъчните задължения на държавата към фирмите, след като оцени нарушенията, по същество не е свършила най-важната си работа – да каже конкретна сума. Вместо това те настояват да бъде създадена нова комисия, която да изчисли това. Единственият по-важен извод от доклада е, че 79% от водените за текущи ремонти всъщност са били основни такива, което е нарушение по ЗУТ.

Караджов продължи с обвиненията към премиера, като опроверга това, че е искал да се плаща по тези договори като подчерта – изрично е настоявал всяко едно плащане да минава през контрола на парламента.

В проекторешение за Народното събрание, което изпратих на Лена Бориславова, тя лично коригира на нейния лаптоп в кабинета на министър-председателя, аз бях предложил и първите 600 милиона, които платихме, да преминат през парламентарен контрол. Кой ме накара да минат без контрола на Народното събрание? Казва се Кирил Петков„, разказа регионалният министър.

Разменените файлове между мен и моя екип и Лена Бориславова си стоят. Имаме документи, които можем да покажем„, добави той.

Причината Петков да настоява за моментално плащане на въпросната сума пък било това, че предишния ден се бил срещнал с фирмите от бранша и им бил обещал скорошно решение на казуса, а после нееднократно питал докъде се е стигнало с тези плащания, твърди още Гроздан Караджов.

Освен това миналата година още в качеството си на служебен финансов министър Асен Василев настоявал за моментално плащане без проверка и то на цялата сума, припомни още Караджов. „Това говори за корупция и това е причината да сипят лъжа след лъжа. Имам чувството, че тези хора са завладени от корупция и се опитват да прехвърлят техния грях върху мен или просто това е някакъв жалък опит да запазят постовете си. До днес бях тих и мълчалив, опитвах се да се разделим с добро, но се сипят лъжи.“ Караджов започна и брифинга си със сравнение на действията на кабинета с максимата на Гьобелс за лъжата, изречена три пъти.

А що се отнася до скандални случаи като например 6 метра водосточна тръба, струвала 1 милион лева – такива описани казуси нямало както в доклада, така и 34-те поддоклада, категоричен е Караджов.

Това е фантазия, която е приета за реалност. Това не е единствения пример, но е добра илюстрация на това, как се управляваше държавата през последните 6 месеца. Замяна на реалността с болната фантазия„, остър бе шефът на регионалното ведомство.

Караджов успя да вникне и в мисловните процеси на премиера, довели го до това да даде несъществуващ в доклада пример, за който няма никакви доказателства. „Всъщност мога да си представя откъде идва този пример със скъпата тръба. Когато започна работната група в самото начало ние наистина задружно работихме, за да изровим всички данни от този доклад и да стигнем до истината как ГЕРБ под прикритието на текущи ремонти са възлагали основни и при какви цели. Когато си говорихме, заместник-министъра на финансите винаги даваше един пример как в предишната си работа като юрист на „Главболгарстрой“ намерил някъде в пловдивско в една сметка една такава тръба. В никоя от проверките не сме намерили такава тръба, това беше просто един разказ за възможните злоупотреби, на които можем да се натъкнем. Но да приемеш фантазията за реалност, това е много притеснително особено когато се намираш на такъв важен пост.

Сами ще се уверите, в доклада няма такава тръба. И как да отговоря защо премиера говори така? Да не му е за първи път да обърква някакви неща“, реторично попита министърът.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ-СДС искат засилени мерки за сигурност около храм „Света Неделя“ в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС)...

Замърсяване на река Княжеска в София беше установено при проверка по сигнали

Установено е замърсяване на река Княжевска (Владайска - б.р.) в едноименния...

Средната заплата на българина се е увеличила над 2 пъти от 2014 г. насам

Годишният общ доход средно на лице от домакинство е...

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за...

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img