Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Караджов: За провалените поръчки е виновен Петков

Снимка: архив БГНЕС

Кирил Петков е виновен да няма нови поръчки за пътни ремонти, а не АПИ, както твърдят представителите на „Продължаваме промяната“. Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов в отговор на обвиненията на заместник-министъра на финансите Андрей Цеков от по-рано днес, че пътната агенция необяснимо в края на юни е прекратила обществените поръчки за нови изпълнители на пътни ремонти, като така поставила на риск пътната поддръжка за месеци напред.

Това, което чухме днес повече от един жалък опит на Кирил Петков и компания да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Не АПИ отмени тези обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка. Те бяха отменени с 6 последователни решения на Комисията за защита на конкуренцията след обжалвания на конкурсната документация, тоест тези процедури въобще не са могли да стигнат нито до подаване на оферти, нито до избор на изпълнител. С какви мотиви КЗК отменя процедурите? Те са, че условията, които сме посочили, са изключително рестриктивни и в полза единствено и само на държавата. В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекалено. Да защитаваш интереса на държавата и едновременно да помагаш на крадливите и мафиотски според Кирил Петков фирми, е невероятна инвенция в историята„, каза Караджов.

И обвини конкретно министър-председателя Петков, че именно с негово настояване са били заложени тези, определени от КЗК за неприемливи, условия.

Как се стигна до тези рестриктивни условия, кой е виновен? Виновен е Кирил Петков. Точно с тези хора, които сега са до мен (шефовете на АПИ и ДНСК) бяхме в неговия кабинет, когато те настояваха да има максимални рестрикции. Ето го закономерния резултат от това министър-председателят да се меси непрекъснато в начина, по който се провеждат обществените поръчки на АПИ и въобще как се разходват парите на АПИ. Този нездрав интерес предполагам в скоро време ще придобие повече яснота защо министър-председателят контролира парите на АПИ и кой е кръга около него, който има интерес от този контрол.“

Караджов отговори и на обвиненията защо поръчките са обявени чак през април, а не в началото на годината – изчаквало се да бъде гласуван бюджета, което стана факт в края на март, защото преди това не е имало яснота с какви средства ще разполага МРРБ, респективно АПИ.

Има реална опасност да няма пътна поддръжка след 30 септември, когато изтичат анексите към настоящите договори за текущ ремонт и поддръжка, ако парламентът не отмени този краен срок, приет с решението на депутатите от 20 април, сигнализира шефът на регионалното ведомство и подчерта, че за да се избегнат подобни казуси, той е предлагал договорите да бъдат удължени до намиране на нови изпълнители. Това обаче не се е случило заради изричното настояване на Кирил Петков.

Продължаваме Промяната“ са най-големите неможачи, които съм срещал през живота си. Когато някой некомпетентен и безотговорен се намеси в работата на експертите резултатът е нарушение на закона. Лъжат и обвиняват на едро, без да се съобразяват с нито един факт. Всъщност целта беше „онзи от отсрещната сграда да не може да плаща на пътните фирми“., остър бе регионалният министър. И посочи – още през април Кирил Петков е очаквал да не се задържи на власт, като затова настоявал 30 септември да бъде сложен като краен срок по анексите на договорите.

Абсолютно незаконна е и заповедта на Петков АПИ да не може да плаща суми над 900 хиляди лева без изричното разрешение на Министерски съвет, заяви Гроздан Караджов, който в момента обжалва мярката. Въпреки това до момента били платени около 100-200 милиона лева по 6 договора след като правителството е разрешило, но пак на „крадливи фирми“ според думите на правителствения ръководител.

Точно с такива витиевати обяснения – „ние спряхме, те искаха да харчат“, бяха спрени всички големи инфраструктурни обекти в България. С такова отровно политическо говорене в публичната среда на министър-председателя са спрени всички магистрали. По „Хемус“ не се работи, „Видин-Ботевград“ не се работи, чувате за „Русе-Велико Търново как се говори, по Кресна (АМ „Струма“) няма да се работи„, заяви още министърът.

Всички тези решения съм съгласувал многократно с министър-председателя и министъра на финансите. Да бягаш и да прехвърляш вината за собствените си грешки върху някой друг, в случая към АПИ, е абсолютно недостойно. Ако не можеш да поемеш елементарна отговорност за собствените си решения, то какво можеш изобщо да правиш. Каква отговорност за управление на каквото и да било можеш да носиш, още по-малко за управлението на държавата„, не спести още критики към Петков той.

Караджов съзря и задкулисни интереси зад действията на ПП, като призова медиите да проверят биографиите на членовете на междуведомствената комисия, която имаше задача да провери за нарушения по договорите.

Същевременно, преди Гроздан Караджов да се произнесе, премиерът в оставка Кирил Петков написа във фейсбук, че според него, действията на МРРБ и агенция „Пътна инфраструктура“ от тази седмица са показателни, че на България е нужно ново антикорупционно мнозинство.

С прекратяването на новите, прозрачни обществени поръчки, АПИ възпрепятства пътната поддръжка в държавата в следващите 6-7 месеца и поставя в риск здравето и живота на гражданите. Това не трябва да се допуска, категоричен е Петков. Той поясни, че очаква народните представители спешно да обсъдят проблема в регионалната комисия и да излязат със законосъобразно решение, което да гарантира, че българските пътища ще се поддържат без пропуск, включително през зимния сезон. Петков призова и прокуратурата да се задейства.

В заключение, той настоя Караджов да освободи председателя на АПИ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Служебният кабинет ще слуша гласа на бизнеса

Без гласа на бизнеса политическите решения в сфера като...

Мними служители на НОИ измамиха пенсионери с 1900 лв.

Столичната полиция задържа 46-годишен чужденец за измама. Разследването е започнало...

Британският премиер осъди нападението на Иран (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Британският министър-председател Риши Сунак осъди въздушната атака на Иран...

Демократите в Конгреса на САЩ не дават лесно F-15 на Израел

Високопоставен демократ в Комисията по външни работи на Камарата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img