Караджов няма да отстъпи пред тировете и те ще плащат тол за второкласните пътища

Екип на News24sofia.eu
Views 20271
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Вицепремиерът и министър на регионалното ведомство Гроздан Караджов заяви категорично, че няма да отстъпи от решението товарните автомобили да заплащат тол такса за второкласните пътища.

Припомняме, че днес превозвачи организираха протест с ултиматум и редица искания към кабинета, едно от които е именно да се откажат от намерението си за въвеждане на тол такси за тирове. Самата идея за това беше въведена още в началото, но преди пускането на тол системата, отново след протести, второкласните пътища бяха изключени от нея.

Нулева ставка за второкласните пътища накарала превозвачите да насочат голяма част от превозите си по пътищата втори клас.

Заедно с това този трафик допълнително е разрушил второкласната пътна мрежа, защото тези пътища не са пригодени за тежкотоварен трафик. В случая МРРБ не предлага разширяване на обхвата на тол системата, а изпълнява първоначалното решение.

Това е в обществен интерес и като министър трябва да следя за интереса на всички граждани. Надявам се и правителството да остане на тази позиция„, заяви Караджов по БНР.

Той обясни, че само поддържането на пътищата струва годишно над 1 млрд. лв. и е наложително да се въведе принципът „плащат тези, които рушат“, което е въвеждане и на справедливост.

По данни на тол системата при товарните превози се отбелязва годишен ръст с над 20%. Реално в момента този бранш, въпреки трудностите, се развива и няма икономически причини за запазване на нулевата ставка за второкласните пътища.

Караджов направи сравнение с останалите европейски държави, в които се заплащат тол такси, като подчерта, че в тях около две трети от таксите се заплащат от тежкотоварния трафик. Само в България две трети се събират от леките автомобили и винетките.

Дори и при увеличение на тол таксите, каквото предвижда МРРБ, те пак ще са 1/3 под европейските цени, обясни Караджов.

Караджов съобщи още, че се обмислят варианти за маршрутизиране на транзитния трафик. Например когато транзитният трафик пътува от Сърбия към Турция да се даде точна маршрутна карта за преминаване само по магистралните пътища. Този маршрут може да е задължителен и да има и по-различно таксуване.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Унгария вече плаща за руския газ в рубли

Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви преминаването към нова схема за плащане на руския газ. Будапеща ще плати за доставката на синьо гориво чрез сметка в „Газпромбанк“, където еврото ще се конвертира в рубли, съобщи „Новьiе известия“. Той обяви разработването на нова схема за изчисление на 11 април. „Що се […]