https://www.gerb.bg/bg

Караджов няма да отстъпи пред тировете и те ще плащат тол за второкласните пътища

Снимка: архив БГНЕС

Вицепремиерът и министър на регионалното ведомство Гроздан Караджов заяви категорично, че няма да отстъпи от решението товарните автомобили да заплащат тол такса за второкласните пътища.

Припомняме, че днес превозвачи организираха протест с ултиматум и редица искания към кабинета, едно от които е именно да се откажат от намерението си за въвеждане на тол такси за тирове. Самата идея за това беше въведена още в началото, но преди пускането на тол системата, отново след протести, второкласните пътища бяха изключени от нея.

Нулева ставка за второкласните пътища накарала превозвачите да насочат голяма част от превозите си по пътищата втори клас.

Заедно с това този трафик допълнително е разрушил второкласната пътна мрежа, защото тези пътища не са пригодени за тежкотоварен трафик. В случая МРРБ не предлага разширяване на обхвата на тол системата, а изпълнява първоначалното решение.

Това е в обществен интерес и като министър трябва да следя за интереса на всички граждани. Надявам се и правителството да остане на тази позиция„, заяви Караджов по БНР.

Той обясни, че само поддържането на пътищата струва годишно над 1 млрд. лв. и е наложително да се въведе принципът „плащат тези, които рушат“, което е въвеждане и на справедливост.

По данни на тол системата при товарните превози се отбелязва годишен ръст с над 20%. Реално в момента този бранш, въпреки трудностите, се развива и няма икономически причини за запазване на нулевата ставка за второкласните пътища.

Караджов направи сравнение с останалите европейски държави, в които се заплащат тол такси, като подчерта, че в тях около две трети от таксите се заплащат от тежкотоварния трафик. Само в България две трети се събират от леките автомобили и винетките.

Дори и при увеличение на тол таксите, каквото предвижда МРРБ, те пак ще са 1/3 под европейските цени, обясни Караджов.

Караджов съобщи още, че се обмислят варианти за маршрутизиране на транзитния трафик. Например когато транзитният трафик пътува от Сърбия към Турция да се даде точна маршрутна карта за преминаване само по магистралните пътища. Този маршрут може да е задължителен и да има и по-различно таксуване.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кои американци се намират в руски затвори и за какво са осъдени?

В последните години редица американски граждани бяха задържани и...

Съдът в Хага обяви израелските селища в палестинските територии за незаконни

Най-висшият съд на ООН, Международният съд в Хага, заяви...

Ивелин Михайлов ожали края на Исторически парк

"Паркът и всичко, което правя, е към своя край"

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Странджа гори на три фронта (ОБНОВЕНА)

След Воден огънят изпепели и 10 къщи в село Крайново

Всички военни са пълна готовност за гасене на пожари

Министърът на отбраната Атанас Запрянов разпореди всички военни формирования...

Влак дерайлира край Варна

В 20,45 ч. тази вечер, оперативният дежурен в Областна...

Задържаха под стража кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев бе задържан под...

Хусите атакували два пъти кораб

Йеменските бунтовници хусиатакуваха кораба Charysalis два пъти както в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg