Реклама

spot_img

Караджов моли НС да даде мандат на АПИ да продължи да ремонтира пътищата

Снимка: архив БГНЕС

Проблемите не са нито нови, нито прости, но последиците от тях ще бъдат катастрофални. Пътищата в България, които и без това са в трагично състояние вече не могат да бъдат поддържани, ремонтирани. Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов от трибуната на Народното събрание.

Той ще информира народните представители за проблеми, които заедно могат да намерят решение. АПИ не може повече да възлага каквито и да е дейности по поддръжка на републиканската пътна мрежа. За това Караджов призова депутатите от НС с предложение да разрешат на АПИ да продължи да ремонтира и поддържа републиканската пътна мрежа по действащите договори преди да се проведат новите конкурсни процедури. „Уверявам ви, че с това предложение не се узаконяват незаконни договори. Договорите са си действащи и в моменти, в резултат на открита състезателна процедура по ЗОП, но са с ограничен предмет и надвишени възлагания. Това не е индулгенция за извършените основни ремонти, а всички текущи и основни договори са обект на щателна ревизия за това какво е извършено и направено. Това не е и признаване на претендиране на изпълнителя суми“, подчерта регионалният министър.

Той призова депутатите да помислят за разочарованието на всеки един българин, когато пътуват по пътищата и магистралите в страната. Дори и в този момент, когато си говорим пътят на прохода „Витиня“ е блокиран от над 6 километрова опашка от тирове, защото пътят не се ремонтира, изтъкна Караджов.

Гроздан Караджов очаква НС като върховният орган на властта да поеме своя дял от отговорността, за да ми даде възможност да понеса отговорност и да отговоря на обществените очаквания за качествено поддържане на републиканската пътна мрежа.

„Не могат да се възлагат дейности за подмяна на мантинели, пътни знаци, предпазни или ограничаващи мрежи. Ако ръководителите на АПИ направят нови възлагания, те ще бъдат изправени пред следната дилема – дали да спазят закона или да го нарушат“, изтъкна Караджов.

Според него в периода 2017-2018 г. АПИ е провела 9 открити процедури по ЗОП във връзка с дейности, касаещи поддръжката на републиканската пътна мрежа. Договорите за текущ ремонт и поддръжка са с надхвърлен обем и недействителност на възлаганията извършени над прогнозата им стойност, посочи Караджов. Действащите договори за текущ ремонт и поддръжка били прекратени предсрочно и се направили нови процедури за текущ ремонт и поддръжка. От средата на октомври до началото на декември 2021 в изпълнения на предложенията на работната група са подписани 39 споразумения за частично прекратяване на договорите.

За периода след 13 декември 2021 г. до днес са възлагани единствено и само дейности по зимно поддръжка на републиканската мрежа и ремонтно възстановителни работи по аварийни ситуации. Зимната поддръжка тази година приключи на 1 април. Вече почти нищо извън аварийно възстановителни дейности не може да се възлага, отбеляза Караджов.

Оформят се три сериозни проблема, за които Караджов може да предложи решения. Две седмици след приемането на държавния бюджет АПИ обяви нови 7 процедури за избор на изпълнители и най-ранната възможна дата за обявяване на изпълнител е през месец юли, ако няма обжалване пред КЗК и ВАС. Тогава ще се стигне до прекратяване на поддръжката на републиканската пътна мрежа преди да са избрани новите изпълнителни и новите договори.

Втори проблем – описаните недовършени дейности засягат 278 недовършени обекти, магистрали, пътища, тунели и мостове. Възобновяването може да стане чрез решение на НС, с което да се даде възможност на АПИ да довърши обектите.

Трети проблем – големият размер на сумите по признатите споразумения за извършени дейности доведе до социално напрежение. АПИ се нуждае от подкрепата на НС за полагане на пътни знаци и полагане на хоризонтална подготовка.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Изгоря къща в Смолян, няма жертви и ранени

Пожар изпепели в понеделник къща в ромската махала на...

Пловдивският митрополит Николай се оттегля от избора за патриарх

Пловдивският митрополит Николай обяви в обръщение в понеделник, че...

15 миньори са затрупани в рудник в руската Амурска област

15 миньори са затрупани в мина в руската Амурска...

За Русия безусловен отказ от ядрено оръжие е контрапродуктивна идея сега

Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие...

Зеленски благодари на ЕС за допълнителните 5 млрд. евро за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски в понеделник благодари на ръководството...

ЕС договори санкциите за израелски заселници на Западния бряг

Министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) в...

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха преговори, отново без изявления

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха минути преди 20...

България и ЕС осъждат руските избори в украински територии

Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Моторист загина при катастрофа в Благоевградско

Тестът на водача на автомобила за алкохол е отрицателен

Германия не признава легитимността на руските президентски избори

Германското правителство не смята руските президентски избори за легитимни....

Лондон: Износът на руски оръжия страда заради войната в Украйна

Изследване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира...

„Хамас“ представи план за примирие в Газа с освобождаване на заложниците

"Хамас" представи на посредниците предложение за прекратяване на огъня...

ГЕРБ обяви: Искаме равнопоставеност в управлението (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ако утре до 12 ч. ПП/ДБ искат да споделят властта с нас, ще вземем мандата, ако не - ще върнем мандата

Корсика докосва автономията

Постигнато е споразумение как това да стане

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img