Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Караджов готов на компромис да разсрочи скока на тол таксите

Поетапно вдигане на тол таксите за тежкотоварните и автобусните превози, разсрочено в рамките на половин година. На такава отстъпка е готов министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който се срещна с представители на транспортния бранш в сградата на подопечното си ведомство.

Тази пътна мрежа се поддържа и струва пари. Нормално е този, който я ползва, да плаща. Не е справедливо ползването на второкласните пътища. Казвал съм го многократно – опитваме се да натоварим върху правилната глава тежестта„, аргументира се за пореден път Караджов.

За въвеждането на таксите в различен период – аз и екипът ни смятаме, че има резон в това предложение. В състояние сме да предложим такова увеличение по следния начин: от 1 юли да влезе само на половината от увеличението, което беше планирано, но за целия обхват на второкласната пътна мрежа. А останалите 50% да влязат от 1 януари следващата година„, обяви готовност за компромисност министърът.

Аргументът за отлагането във времето на въпросното повишение на тарифите – да се даде глътна въздух на бранша, като имат фирмите възможност да калкулират новите си тарифи.

В момента имало изключително много поражения върху пътищата и по-конкретно върху второкласните такива. „И не че вашите камиони са ги развалили, просто тези пътища не са били предвидени за такава концентрация на трафика.“

Припомняме, че на 5 май се проведе среща между премиера Кирил Петков и бранша в Министерски съвет, която бе напусната демонстративно от повечето представители на превозвачите. Причината – исканията им не били чути, а само им било обяснявано как те не могат да бъдат изпълнени. След това те поискаха и оставката на трима министри – на МРРБ, МТ и МФ, съответно Караджов, Събев и Асен Василев.

Три са основните настоявания на тежкотоварните и автобусни превози – намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, което отново би довело до корекция на цените надолу, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Транспортните фирми имат и други искания, едно от които е ограничаване на транзитния тежкотоварен трафик, който в България е над 50%, в специално създадени транзитни коридори, като се запази таксата или липсата на такава за останалите пътища за родните камиони.

Караджов обаче подчерта – има проблем с осъществяването на подобна идея. „Имаме проблем с това да укажем кои са транзитните коридори. Много е трудно да намерим дори и легална дефиниция за тях. И допълнително възниква още един проблем, който е много трудно да бъде комуникиран приемливо с обществото – как едни превозвачи ще плащат тол такса върху второкласна, част от второкласната пътна мрежа, и особено такива, които редовно ги използват за товарни курсове, а на други места, където има нулеви ставки, други превозвачи няма нищо да плаща. Аз много трудно бих защитил тази теза.

От бранша обаче смятат за недостатъчни предложенията на регионалното министерство.

Не мога да се съглася за неограничаването на транзитния трафик и второкласната пътна мрежа да влезе в пълен обхват. Много пъти сме обяснявали защо. Ако проблемът е как да го обясним пред обществото, сигурен съм, че имате пиари, медийни експерти. Но най-простичко казано, така няма да натоварим вътрешното потребление, цените на стоките„, опонира на Караджов Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Регионалният министър остана твърд в позицията си единствената отстъпка, която държавата да даде на транспортния бранш, да е отсрочката във времето на повишаването на пътните такси. „Не знам дали сме си сближили позициите„, посочи той след края на срещата.

Запазвам позицията си, че трябва да влезе цялата второкласна пътна мрежа в обхвата на тол-а. Т.е. който използва автомагистрали, първи и втори клас пътища, да заплаща за това – както тежкотоварни, така и лекотоварни автомобили.“

80 милиона лева в повече за 6 месеца ще получи държавната хазна от включването на второкласните пътища в платената система, изчисли Караджов. А за цялата 2022 година следва фискът да се обогати със 160 милиона лева.

По традиция анализ също ще има – съвместно с Министерство на финансите ММРБ ще направи проучване. „В случай на положително становище и съответните разчети от тяхна страна, защото тези въпроси са на терена на Министерство на финансите, това може да залегне в следващия бюджет от 1 януари догодина„, добави шефът на регионалното ведомство.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Демерджиев вижда политическо овладяване на службите, а не реформа

Реформата се свеждала до смяна на ръководителите

Училищни настоятелства в Канада съдят Meta, TikTok и Snapchat

Четири училищни настоятелства в Канада заведоха делo срещу Meta...

Косово вече е асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО

Постоянният комитет на Парламентарната асамблея на НАТО повиши Косово...

Иран показа дрон за атака срещу Израел

На международното оръжейно изложение в Доха (Катар) Иран за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img