Кандидати за лидер на БСП искат спешен пленум и честен вот

Прочитания 14862
0 0
Снимка; БГНЕС

Тримата кандидати за лидер на БСП Валери Жаблянов, Красимир Янков и Георги Тодоров на брифинг в парламента изразиха притеснение как се произвеждат изброи в страната и в БСП.

Институциите страдали от остър дефицит на легитимност според Жаблянов.

Тримата са притеснени от предложенията на ГЕРБ и ДПС от промените в Изборния кодекс. Жаблянов е смутен от приетото вчера гласуване с машини и хартиени бюлетини. Той е притеснен и от начина, по който ще се избират депутати във ВНС. Очаквахме общ разговор по политическото съдържание на изборното законодателство, каза Жаблянов. За вътрешния избор той изрази съжаление, че изборните правила в партията не се различават от порочните практики в държавата.

Тримата настояват да излязат наяве избирателните списъци. Искат също така да няма мобилни секции. Това е начин за натиск върху избирателите и за манипулации. От партийната ЦИК пък да излязат Вяра Емилова и Димитър Данчев, които застанаха зад Корнелия Нинова. За нас ситуацията е абсурдна, посочи Валери Жаблянов.

Не е ясен и бюджетът на предизборната кампания в партията. За вчерашния брифинг на партийната ЦИК Жаблянов посочи, че тя не е безпристрастна. Доказателство за това е и напускането от състава й на Чавдар Георгиев. Тримата искат свикване на пленум преди вътрешния избор.

Красимир Янков на свой ред посочи, че тримата искат максимално да се изясни процедурата за избор. Досега е имало честен, таен вот и е правен досега от делегатите от Конгреса. Техните брой и имена винаги са били ясни. Янков е очаквал партийната ЦИК да имплементира тези правила в мащаба на избора от всички членове по места. Вместо това се предлагали подвижни картонени урни, разнасяни от квартал на квартал и от населено място в друго. Няма гаранция за недобросъвестна намеса върху вота. Затова и червеният депутат иска спешно свикване на пленума. Освен това някои от мерките на партийната ЦИК били в противоречие на противоепидемичните мерки.

Янков се обърна към ръководството и към Нинова и попита как 89 могат да вземат решения за провеждането на партийния избор. 89 души могат ли да вземат решения за тези правила?, попита той. Могат ли тези 89 души да изберат състав на ЦИК в БСП.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

За ДПС управляващите спинкат или се прощават с министерствата

Сутринта на първата регистрация от ДПС се регистрирали 12 депутати. Това стана ясно от брифинг на Хамид Хамид. Видяхме, че управляващите ги няма, изтъкна той и заподозря, че от мнозинството били по министерствата за последно. Впоследствие депутати от ДПС решили да не се регистрират. Кворумът е отговорност на мнозинството, категоричен […]