Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Камиони се събрали на Тракия на входа за София, но били отпратени от организаторите на протеста

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Въпреки че от протестния щаб на превозвачите снощи съобщиха, че днес няма да има протест, превозвачи, които не са се чули това съобщение, отново излязоха на автомагистрала „Тракия“ на входа за София, съобщи БНТ.

Организаторите на протеста ги пренасочили да се връщат обратно към нормалната си работа. Те потвърдили, че днес няма да има протест, но за 18 май готвели отново национален протест в София и страната.

По информация на bTV на входа на София при парк „Врана“ днес трябвало да се съберат десетки камиони и тази сутрин полицейското присъствие на мястото било засилено. Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров е обяснил, че вчера е било нарушено конституционното право на протест на превозвачите, „Протестът ни основно е срещу високите цени на горивата. Искам да се обърна към министъра на вътрешните работи, защото той разпореди да не бъдем допуснати в центъра на София, и да попитам кой ще поеме отговорност за това. На 18 май очаквайте още по-мащабни протестни действия„, е заявил той и призовавал всеки български гражданин на 18 да излезе на протест срещу високите цени на горивата.

Медията съобщава също, че шофьорите на камиони и автобуси снощи са се изтеглили от входа на София въпреки първоначално заявеното си намерение да останат там през цялата нощ. Стигнало се и до напрежение с полицията. Превозвачите били принудени да напуснат преди 22 часа, до колкото са имали разрешение за протест вчера.

По-рано тази сутрин пък на бул. „Цариградско шосе“ в Пловдив имало паркирани камиони. Те имали разрешение от общината да стоят на входа на града в продължение на два дни на входа на Пловдив, но около 17:30 ч. вчера шофьорите били помолени от полицията да разчистят входа, тъй като стават големи задръствания. Вчера в Пловдив нямало шествие и такова не се очаквало и днес да има, но на всички входно изходни артерии на града отново щели да бъдат разположени тежкотоварни камиони.

Припомняме, че вчера превозвачите започнаха протестни действия със следните искания:

  1. Премахване на биокомпонента в горивата за 6-месечен период.
  2. Намаляване на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца.
  3. Мораториум върху разширяването на обхвата и размера на ТОЛ таксата, планирано от правителството за юли 2022 г.
  4. Осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани – субсидии за нерентабилните линии и компенсации за преференциалните пътувания на ученици, пенсионери и другите правоимащи групи в реален размер, защото в момента превозвачите субсидират транспорта, а не държавата субсидира превозвачите.

По-късно към исканията си допълниха и искане за оставки – на транспортния министър Николай Събев, на регионалния Гроздан Караджов и на финансовия Асен Василев заради липсата на конструктивен диалог, липсата на експертиза и каквито и да било антикризисни мерки за подкрепа на сектора и българските граждани.

Регионалният министър Гроздан Караджов се срещна вчера с представители на протестиращите превозвачи в Пловдив и постигна известно разбирателство с тях. Превозвачите заявиха, че вече искат оставката само на транспортния министър Николай Събев. След разговорите стана ясно, че засега Караджов не предвижда отлагане на новите тол такси, но е готов на допълнителни разговори с превозвачите по темата.

Миналата седмица се проведе среща в Министерски съвет, от която превозвачите излязоха възмутени от „етикета и липсата на елементарен протокол“ на правителството и по-конкретно на премиера Кирил Петков. От срещата изтече и запис с размяна на реплики между Магдалена Милтенова, председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи, и премиера Петков. Не е ясно кой е направил и пуснал по медиите записа.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъдиха безпрецедентните...

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Разбиха мрежа за наркотрафик в Испания

В Испания разбиха най-голямата престъпна мрежа за трафик на...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Иран съжалява за санкциите на ЕС – трябвало да са срещу Израел

Санкциите на Европейския съюз, обявени след нападението на Иран...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ почина на 13 март на 78-годишна възраст

Кирил Петков: Евроатлантическа кожа на Борисов прозира (ВИДЕО)

Вижда тайна координация Борисов-Пеевски-Радев

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img