Камерите на етажната собственост не можело да снимат входове на жилища

Екип News24sofia.eu
Прочитания 796
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Камерите на етажната собственост трябва да отговарят на определени изисквания. Това става ясно от думите на председателя на Асоциация за регулиране на отношенията в етажната собственост Павел Миланов пред БНР.

Той обясни, че трябва да се започне със законодателната уредба, която е свързана със Закона за частната охранителна дейност – и лицензирани охранителни фирми могат да извършват видеонаблюдение.

Във входовете ние сме етажна собственост, нямаме такива възможности, нямаме кой знае каква законодателна уредба и като междинен вариант Комисията за защита на личните данни приема, че решението на общото събрание дава възможност да се монтират видеокамери и да се монтира видеонаблюдение, поясни Миланов.

По негови думи обаче трябва да се изяснят доста въпроси – къде ще се помещава записващото устройство, дали има отделно помещение, както и кой има достъп до тази информация.

Той посочи, че управителите на етажна собственост имат право да са администратори на лични данни. В тази връзка ние като управители можем да имаме достъп до записващото устройство, да преглеждаме записите и да ги подаваме до органите на реда, обобщи Миланов.

Той бе категоричен, че без решение на Общото събрание никой не може да монтира нищо.

Експертът поясни, че камерите на етажната собственост трябва да отговарят на определени изисквания – не трябва да снимат извън сградата, т.е. трябва да се ограничат само до общите части, а също не трябва да снимат входовете на апартаменти.

Според него големият пропуск на Закона за управление на етажната собственост е, че макар да задължава в определен срок да се създадат управителни органи, това може да не се случи. Тогава етажната собственост ставала безотговорна и не може да се извърши проверка нито от Районната администрация, нито от Комисията за защита на личните данни.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Пчеларите на протест пред земеделското министерство

Пчеларите излязоха на протест пред Министерството на земеделието, съобщи БГНЕС. Те нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ нa пчeлaритe за кoмпeнcирaнето ѝ. Представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe „Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри“ ще връчат на ресорния министър […]