Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Какво следва в НС: Спиране на часовника или бял дим от покрива?

Снимка: архив БГНЕС

Работата на 48-ия парламент блокира от първия ден заради избора на председател. След като се стигна до две кандидатури – на Росен Желязков (ГЕРБ) и Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, за които не достигат гласове нито единият да заеме поста, депутатите ще стоят в сградата, докато такъв бъде избран.

Това обясни депутатът от БСП Явор Божанков. Той бе категоричен, че парламентът днес няма да приключи работа, докато не бъде избран председател или „докато не се види бял дим от покрива“.

Иначе той поясни, че БСП подкрепят Никола Минчев от двамата и определи ситуацията като „безпрецедентна“ и „процедура след процедура„. Може и часовникът да бъде спрян, докато не бъде избран председател, коментира Божанков. Спирането на часовника е процедура в правилника на НС.

Левицата няма да подкрепи председател, издигнат от ГЕРБ, каза депутатът.

Единият от кандидатите Никола Минчев от своя страна кoментира, че трябва и ще се стигне до избор, тъй като Народното събрание не може да остане без председател.

Отпадналият вече кандидат от „Възраждане“ Петър Петров бе категоричен, че тяхната ПГ няма да подкрепи „чужда кандидатура“ за председател, освен самия него. Като юрист уточни, че ще се следва Конституцията, а не правилника на парламента, но изборът на председател трябва да е в рамките на първото заседание и второ не може да има, докато не бъде ударен звънецът днес. Така, и според него „е възможно да се стигне до спиране на часовника“ и все пак „може да има компромис“. Нови избори – вижда „Възраждане“, а не работещ 48-и парламент, макар че още утре ще внесе законопроекти.

Обсъждаме с юристи и конституционалисти какво следва оттук нататък, няма такъв прецедент досега. Има различни мнения, може би трябва да спрем часовника и заседанието да остане прекъснато, но незакрито. Ако заседанието сега бъде закрито, без да бъде избран редовен председател, няма кой утре да открие парламента. Така смятат повечето юристи, и аз съм юрист. Все едно няма парламент, ако няма председател и Вежди да закрие заседанието, ние утре не може да започнем да работим. Това е абсурдно„, коментира Корнелия Нинова.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа изглежда готов да спечели референдума...

Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

КНДР проведе ракетен тест

Северна Корея проведе изпитание на бойна глава на крилата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Пеевски: Радев да подписва указите, че утре може и да няма президент (ВИДЕО)

Съгласно Конституцията Румен Радев е длъжен да подпише указите...

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img