Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Какво се случи в Комисията по ревизия в последния работен ден на 45-то Народно събрание? НСО, депутати, журналисти, викове и скандални факти за лицето Бойко Борисов (ВИДЕО)

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

Петък вечер, последен ден на парламента. В претъпканата зала на комисията на Мая Манолова за ревизия на кабинета „Борисов 3“ на въпроси отново отговаря земеделецът Светослав Илчовски. Точно до него седи Иван Ангелов, собственик на фирма „Градус“ и основен герой в разказа на Илчовски, представен от него като човека на Бойко Борисов, който „командва“ Агенцията по храните и земеделското министерство.

Двамата са видимо безразлични един към друг, за разлика от депутатите в залата. Всички освен ГЕРБ искат да чуят продължението на разказа на Илчовски, докато бившите управляващи настояват да се изслуша съоснователят на холдинга „Градус“, който да опровергае твърденията от сигнала.

Но освен очакваното „не е вярно“ и „ще го съдя“ отговорите на Иван Ангелов повдигнаха повече въпроси, отколкото да опровергаят разказа на Илчовски. А основното впечатление, което остави, е, че е наистина много близък с Бойко Борисов. Държанието на депутатите от ГЕРБ пък ясно показваше, че искат да го защитят.

Ангелов тотално се оплете в обясненията си за бартерната сделка с фурми с ОАЕ, при която миналата година, в началото на пандемията от коронавирус, „Градус“ бе една от фирмите, които доставиха месо чрез правителствен самолет срещу фурми. След това не успя да си спомни и дали е концесионер на близкото до София ловно стопанство „Витошко-Студена“, което пък в разказа на Илчовски е мястото, където по време на празненство за Ивановден, на което е присъствал и премиерът Бойко Борисов, са показвани видеа с тормоз над бизнесмен в ареста.ветеринарна клиника

Необясними останаха и отношенията с Илчовски и Борисов.

След собствените си твърдения, че е изкупувал по-скъпо, а не по-евтино фуражи от Илчовски (който твърди обратното), Ангелов не даде конкретно обяснение защо е решил да сключва неизгодни сделки.

Разказа, че е получил съдействие от премиера Борисов по казус с ветеринарни сертификати в Турция, без да може да обясни защо точно на него се помага в такава ситуация от най-високото ниво в държавата.

Спорът Илчовски – Ангелов

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

В първото си публично изявление по скандала, който тече в последните дни, съсобственикът в „Градус“ Иван Ангелов обясни пред парламентарната ревизионна комисия, че 95% от разказа на зърнопроизводителя Илчовски е лъжа.

По думите му твърдението на Илчовски, че е бил принуден да продава зърно на „Градус“ на цени, по-ниски от пазарните, не било вярно, а дори напротив – „Градус“ е купувала зърно по-скъпо от него, за което обеща да покаже и фактури.

И даде примери: цената от фирмата на Илчовски за тон царевица е била 280 лв., докато през други фирми „Градус“ са сключвали сделки за 270 лв. (на което Илчовски апострофира, че по-ниската оферта е на свързана с Ангелов компания – „Агроцар“).

На уточняващи въпроси защо е имал договори с Илчовски, ако не му харесват, Ангелов не даде конкретно обяснение: каза, че е най-големият купувач на фуражи и затова купува и от него. Но разказа и за други техни бизнес отношения.

През 2018 г. му давам 5 млн. лв. заем, има договор декември да ги върне, но не можа„, каза Ангелов, допълвайки, че въпреки неизчистения стар дълг е поискан още един кредит за 3.5 млн. лв.

В разказа си пред депутатите Ангелов обяви и че Илчовски му е казал, че „ще направи на парчета“ и него, и сина му, а поводът е била уговорена цена на сделка, която пък зърнопроизводителят после не харесал.

Самият Илчовски пък обяви, че не дължи нищо на Ангелов, и го предизвика да покаже документи за обратното.

За помощта и срещите с Борисов

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

По време на заседанието в парламента стана ясно и че премиерът Бойко Борисов поддържа отношения с Иван Ангелов, както и че му е съдействал при проблеми с износ.

Първо Илчовски каза пред комисията, че Борисов е присъствал на имен ден на Иван Ангелов, който пък вместо в парти прераснал в игра на карти. Именно това стана повод и за въпроси към Ангелов: в какви отношения е с министър-председателя, вярно ли е, че всеки уикенд играят белот, и др.

Чисто мъжки, нищо сексуално„, отговори Ангелов на въпроса за отношенията си с Борисов, и обяви, че се чува с него веднъж на „10 – 15 – 20 дни“.

Белот се играе с 4 човека, уточни Ангелов, за да покаже, че не е играл само с премиера.

Но от думите му стана ясно, че е получил съдействие от премиера по казуси с ветеринарни сертификати в Турция.

Ангелов разказа, че при износ на продукция в Турция намирали дребни проблеми, за да не пускат камионите с продукция.

Борисов ми съдейства, като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашите сертификати отговарят на европейските изисквания„, каза Ангелов пред депутатите, което стана повод и сред тях да се заговори дори за потенциална търговия с влияние, предвид че ветеринарните въпроси не са в компетенциите на премиера.

За фурмите и Катар

Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба.“ Това изречение на собственика на фирма „Градус“ пред парламентарната комисия предизвика буря от въпроси, кръстосан разпит и смущаващи разминавания в твърденията на бизнесмена.

Ангелов отговаряше на въпрос, свързан с фурмите от Дубай, пристигнали миналата година като част от изключително странна междудържавна сделка за храни срещу медикаменти. Той първо отрече да знае дали месо на неговата фирма е било на самолета, като в отговор на въпрос на журналист каза, че не може да си спомни. Това беше странно, тъй като през април миналата година с официално прессъобщение на Министерския съвет бе съобщено, че хранителни продукти на „Градус“ и „Интръст“ (на Делян Пеевски) са превозени със самолета, с който е пътувал и тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов. Заради това пътуване Караниколов беше и в двуседмична карантина.

После, когато депутати повториха въпроса с искане за детайли, Ангелов призна, че месото е било там като част от сделка, която е извършил с ОАЕ. Запитан какво точно е постигнал с тази сделка, която трябваше да донесе медикаменти за България, но се върна с над 12 тона фурми, той каза, че въпросните фурми са били продадени от неговата фирма и е реализирал печалба.

Това също противоречи на публичната информация – миналата година Караниколов обяви, че те са предоставени на Червения кръст и ще бъдат раздавани – дори имаше парламентарна комисия по въпроса. Която обаче не постигна нищо.

Ангелов така и не отговори на въпроса как фирмата му е попаднала в ексклузивния списък от две компании, които участваха в тази размяна, най-вероятно защото трябваше да признае, че това се дължи на Делян Пеевски и Бойко Борисов.

Това обаче е поредната случка, в която „Градус“ бива тикана на междудържавно ниво в арабския свят от правителства на Борисов. За първи път това стана видимо още през 2012 г., когато на официална среща между правителствата на България и Катар наред с държавните споразумения беше поканена и „Градус“, за да подпише споразумение с „Хасад фууд“. Той бе там по личната препоръка на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, който гарантира за старозагорската фирма.

Според дипломатически източници на катарската страна не е дадена никаква друга алтернатива освен партньорство с „Градус“. По-късно това партньорство така и не стига доникъде заради проблеми с документите от българска страна.

В останалата част от отговорите Ангелов не успя да каже дали има участия в поръчки за горски пътища, нито пък концесия над ловна хижа до яз. „Студена“, и обобщи, че има много бизнеси и не знае в детайли всички.

В крайна сметка комисията по ревизия реши да изпрати всички документи и сведения по разказите на Илчовски и Ангелов в прокуратурата и други институции, за да се проверят твърденията им. Но в детайлите и изпуснатите реплики объркването в очите на Ангелов и увереността, с която хвърляше твърдения, се очерта образът на бизнесмен, който от дълги години е в силна близост с най-високия кръг на управление и е свикнал това да му носи ползи. Надали е единственият.

Справка на Информационна агенция News24sofia.eu!

Бизнесите на фамилията Ангелови:

Най-голямата и известна част от бизнеса на братята Иван и Лука Ангелови е холдингът „Градус“ – той се занимава основно с отглеждане на бройлери и оплодени яйца. Годишните консолидирани приходи се движат в порядъка 140 – 160 млн. лв.

Извън бизнеса с пилета интересите на групата са разнопосочни – от болници през олио, вино, имоти, молове.

Братята станаха основни инвеститори във веригата „Сити клиник“, която през 2016 г. през покупка и сливане с „Токуда“ стана мажоритарна собственост на Acibadem при оценка на българския бизнес от 125 млн. евро. Местната фамилия запази около 20% в обединението.

В производителя на олио „Бисер олива“ (67 млн. лв. приходи за 2019 г.) дружество на Иван Ангелов е миноритарен акционер, а двама украинци държат основния пакет, като единият – Александър Минов, има и други компании за олио в страната – „Папас олио“ и „Сън фуудс“.

Ангел Ангелов и Минов имат и друго общо начинание – заедно с Петър Дудоленски купиха недовършения мол във Варна „Галерия“ през 2015 г., а после продадоха половината капитал на сръбския милионер Мирослав Мишкович. Той пък преди години притежаваше веригата магазини „Пикадили“, които за кратко после придобиха и Ангелов и Дудоленски. Групата „Градус“ има и замразен проект за мол в центъра на Бургас, където притежава парцел, но от години за него текат и реституционни претенции.

Ангелови навлязоха и в производството на вино – с Angel’s Estate с 1500 декара собствени лозя и капацитет от 1 млн. литра вино. Избата, с приходи от 5 млн. лв. за 2019 г., се води с крайни собственици Дияна Лукова Ангелова и Павлина Ангелова Лоя, вероятно дъщери на братята.

Двамата братя бяха сочени за близки до бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, като „Градус“ бе замесена и в скандал с PR поръчки и прехвърлени апартаменти. Групата се оказа собственик на земи в скандала „Дюнигейт“ край Несебър. Имената на Лука и Иван Ангелови се появиха и в сделки за покупка на апартаменти в прословутите комплекси на малоимотни магистрати в Приморско.

През последните години братята попадаха в публичното пространство и с миришеща биоцентрала в Нова Загора. Както и с фермата си за норки в старозагорското село Маджерито с около 130 хил. норки. Инвеститор е „Фармпро“ на собственика на „Градус“, като дяловете се държат от трима членове на фамилията Ангелови. Бизнесът с норките започва през 2014 г.

https://www.youtube.com/watch?v=bdmNp0-qie4
Видео: Светломир Стоянов, ИА News24sofia.eu
https://www.youtube.com/watch?v=3Eli11cKjYY&t=2s
Видео: Светломир Стоянов, ИА News24sofia.eu
https://www.youtube.com/watch?v=M33kVjb_yeY
Видео: Светломир Стоянов, ИА News24sofia.eu
spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Министърът на земеделието и храните и браншови организации се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев следи ескалацията, няма нужда от Съвет по сигурност

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това...

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава "Ройтерс". Причината е,...

Маркет Линкс: Близо половината българи са разочаровани от политическата ситуация у нас

Около 46% от българите са разочаровани от политическата ситуация...

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

АКФ подозира, че институции подпират проекта на Вълка за инсинератор до Павликени

Антикорупционният фонд (АКФ) е провел собствено разследване във връзка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img