Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Какво има в храните ни: химикали, бактерии и боклуци

С какво се хранят хората в съвременните общества? Дезинфектанти в сметаната и рибата, бактерии в каймата, клечки в подправките – някои проверки разкриват удивителни неща за съдържанието на храните, констатира Дойче веле.

При извършените през 2019 проверки на съдържанието на храните в Германия са установени различни нередности, съобщи Федералната служба за защита на потребителите и сигурност на храните. Констатирани са редица замърсявания в резултат на лоша хигиена при производството и пласмента на храните, но също така и множество измами.

Както са установили проверяващите, в 41 от проверените случаи в сладкарници и кафенета уредите за разбиване на сметана не са били изплаквани с вода след дезинфекция. „Съществува опасност в машината да останат следи от дезинфектанта, които след това да попаднат в сметаната“, казва Михаел Кюне от Организацията за защита на потребителите.

Останки от дезинфектанти са открити и във филе от пангасиус: при обработката на рибата често се използват уреди, които не се дезинфекцирани, но така също и вода, съдържаща дезинфектанти. Рибата би трябвало накрая да се изплакне с много вода, за да се предотврати задържането на остатъци от дезинфектант, посочва Георг Шрайбер, ръководител на отдела за сигурност на храните във Федералната служба за защита на потребителите. Той призовава вносителите да засилят упражнявания от самите тях контрол и да пускат на пазара само сигурни хранителни продукти.

Дезинфектантите съдържат наред с другото хлорат и бензалкониев хлорид. Хлоратът възпрепятства поемането на йод от щитовидната жлеза – тоест може да предизвика нежелани здравословни проблеми у хора с функционални нарушения на щитовидната жлеза. Бензалкониевият хлорид пък може да доведе до дразнене в стомашно-чревния тракт.

Внимавайте със суровата кайма!

Експертите отправят предупреждения и по отношение на суровата кайма. В 7% от проверените 420 проби те са открили бактерията ешерихия коли. При сходно проучване, направено десет години по-рано, само 0,8% от пробите са били положителни. Тези бактерии могат да предизвикат остро възпаление на червата. „Малките деца, по-възрастните и хората с отслабена имунна система, както и бременните е най-добре изобщо да не консумират сурова кайма“, казва Фридел Крамер, председател на Федералната служба за защита на потребителите.

Етикетът не отговаря на истината

Макар да не е опасен, провереният от контрольорите риган се оказал неособено апетитен – щом в 13% от проверените опаковки са открити останки от маслинови листа. Във всяка пета опаковка имало и частици от други растения, включително клечки.

Сред възможните причини за фалшификацията са нарасналите цени на подправките, предполагат от Службата за защита на потребителите. И за да може риганът да бъде предложен на по-ниски цени, е „допълнен“ с други растителни частици.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

Разбиха мрежа за наркотрафик в Испания

В Испания разбиха най-голямата престъпна мрежа за трафик на...

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img