Кадровите рокади на служебния кабинет притесниха ГЕРБ (ОБЗОР)

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев нарече рокадите в администрацията „екзотични мероприятия“

Views 72044
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Тодор Стефанов/

С новото служебно правителство, дойдоха и нови назначения. Направиха се промени в структурата на МВР и министрите избраха свои заместници, различни от досегашните. Начело на Българската агенция за инвестиции се завърна доскорошният заместник-министър на икономиката Стамен Янев. Десислава Трифонова, която заемаше поста, се оплака, че не й е било обяснено защо е отстранена. Тя видя в това реваншизъм.

Служебният финансов министър Асен Василев обясни защо прави промените. Той каза, че даже е учуден, че Димитрова не е била уволнена още през 2019 г. Тогава данните на над 6 милиона души изтекоха от НАП, а вече бившата шефка на агенцията взе „тежкото решение да не прекъсва отпуска си“.

Г-жа Галя Димитрова е освободена заради системно неизпълнение на служебните си задължения. На 15 юли 2019 г. от НАП изтекоха данните на над 6 милиона български граждани. За периода от 2017 до 2020 г. се констатира системна ниска събираемост на вземанията по издадените ревизионни актове. За същия период е налице системна ниска потвърждаемост на ревизионните актове – само 66%. От 11 май имаме и решение на ВАС, който потвърждава решението на първоинстанционните съдилища, че НАП са проявили неправомерно бездействие с оглед защитата на личните данни“, посочи Василев.

Той възложи на данъчните да приложат засилен контрол за пресичане на изборни схеми. Фокус в работата на новия шеф на НАП ще бъдат големите данъкоплатци. В следващите два месеца ще се извършват проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса. „Дали ги връщат. Дали касовите наличности са там, или не са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми. Всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група“, обясни Асен Василев.

Новият директор на НАП Румен Спецов е с образование от Стопанската академия в Свищов и Академията на МВР. Той бе представен като специалист по анализ и разследване на данъчни измами с 10 г. опит в НАП. Извън това, Спецов е и културист. Този факт притесни Тома Биков от ГЕРБ, който попита как е стигнал новият шеф на НАП до президента. „Единственото, което се открива за него, е едно интервю в „Жената днес“ за хранителния режим. Това е шеф на НАП! Как така?“, почуди се той.

Биков заподозря, че зад предложението Румен Спецов да стане шеф на НАП стои Васил Божков.

Живял ли е Спецов в Дубай през последните години и кой е вкарал в МВР учредителка на партията на Васил Божков? Хората, които са назначени и тези скандални назначения, са свързани само с едно място. Очевидно има нов коалиционен партньор там и този коалиционен партньор на миналите избори взе 3 и нещо процента. На следващите може да вземе и повече“, допълни той, като подчерта, че работата на служебния кабинет е да организира изборите, а не да е страна в тях.

Доскорошният финансов Кирил Ананиев пък се сети, че докато е заемал поста в предишното служебно правителство, Румен Радев му е оказал натиск да смени директорите на двете приходни агенции. Тогава той отказал да го направи и обяснил на президента, че не може да иска от него подобно нещо. И още, ако продължава да държи на отсраняването на шефа на НАП и митническата агенция – да уволни първо него, а после да прави каквото пожелае.

В последните 24 часа сме свидетели на това, че без необходимия анализ и експертиза, бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции като НАП и Агенция „Митници“. Тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор“, подчерта той.

Според Ананиев съкращенията са предизвикали голямо напрежение в системите на двете агенции.

По думите му това може да доведе до рязък спад на приходите в държавния бюджет.

„Галя Димитрова е професионалист и показа, че може системата на НАП да се справи по блестящ начин“, подчерта Ананиев и изрази притеснения, че ако има срив в приходите, няма да има начин да се изпълняват социално-икономическите мерки за облекчаване на икономическия ефект от COVID пандемията.

Само миналата година, при положение че имаше спад в икономиката и спад на БВП, системата на НАП реализира 5% ръст на приходите. За да могат да се продължат социално-икономическите мерки, трябва ресурс. Ако приходите намалеят, това означава, че трябва да се тегли нов дълг и че ще влезем в дългова спирала и че отиваме към дефицит, който ще бъде много по-висок. Тогава ще трябва да се замислим дали отговаряме на всички критерии от Маастрихт в контекста на приемането на еврото“, допълни той.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев нарече рокадите в администрацията „екзотични мероприятия“.

Нито един от освободените от служебния кабинет хора не е член на ГЕРБ, симпатизант, сподвижник или какъвто и да било друг. Това са хора, които са работили в съответните администрации дълги години преди ГЕРБ изобщо да е основана. От тези действия партията не понася щети. Въпросът е дали държавата би понесла щети. Всички тези нови кадрови попадения чие предложение са, защото те не са срещнати на тротоара и не са се появили от нищото? Те са предложени от някого и въпросът е от кого. Вторият съществен въпрос е кой ще носи отговорност за техните действия“, допълни той.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

БЗНС: Радев води България към Евразия

Узурпира властта през хибридни стратегии...