Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кабинет с много дами предложи Габровски (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Номинираният за премиер с първия мандат Николай Габровски представи дамски кабинет днес при връщането изпълнен на мандата в президентството.

Николай Павлов, бившият директор на „Булгаргаз“, се предлага за министър на енергетиката. Както вече се предполагаше военният министър от кабинета Петков Драгомир Заков се предлага за ръководител на Външно министерство (МВнР).

Сред останалите се открояват имената на Прошко Прошков, Меглена Тачева, Меглена Плугчиева, Мартин Захариев и други, които вече са участвали на различни нива в управлението на държавата. 

Чрез състава на Министерски съвет Николай Габровски разчита, че ще може да деескалира напрежението, ще се влезе в нормален тон на разговори и ще се тръгне по основните цели да се избегне конфронтацията и да се изведе България от кризата, в която се намира. Министерският съвет и състава му е способен да преведе България през кризите, защото всички хора са добре познати в професионалните среди, изтъкна номинираният за премиер.

Според него министрите в проектокабинета могат да работят ефективно и да се захванат с кризите – гласуване на бюджет, стабилизиране на цените, Шенген и Еврозоната, Плана за възстановяване. Всичко това трябва да се случи в кратки срокове и Габровски е убеден, че предложените от него хора ще могат да се справят със задачите.

Президентът Румен Радев добави, че не по-леката задача е да се търси подкрепа в Народното събрание и още днес държавният глава ще издаде указ да се гласува проектокабинетът в парламента.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / БТА

Пълният състав на кабинет Габровски:

  • Малина Валентинова Крумова – заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз
  • Миглена Янакиева Тачева – заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието
  • Меглена Иванова Плугчиева-Александрова – заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите
  • Маринела Пиринова Петрова – министър на финансите
  • Благородна Христева Макева-Найденова – министър на вътрешните работи
  • Атанас Димитров Запрянов – министър на отбраната
  • Драгомир Валериев Заков – министър на външните работи
  • Мартин Иванов Дановски – министър на икономиката и индустрията
  • Добромир Проданов Симидчиев – министър на регионалното развитие и благоустройството
  • Прошко Начев Прошков – министър на транспорта и съобщенията
  • Събина Тодорова Събева – министър на труда и социалната политика
  • Благомир Николаев Здравков – министър на здравеопазването
  • Славчо Томов Томов – министър на образованието и науката
  • Ириней Борисов Константинов – министър на културата
  • Васил Георгиев Грудев – министър на земеделието, храните и горите
  • Милена Иванова Стойчева – министър на иновациите и растежа
  • Красимир Йорданов Симонски – министър на електронното управление
  • Николай Ангелов Павлов – министър на енергетиката
  • Мартин Георгиев Захариев – министър на туризма
  • Борил Пламенов Кръстев – министър на младежта и спорта

Кои са предложените от Николай Габровски състав министри:

Малина Крумова, кандидат за вицепремиер по управление на средствата от ЕС – била е ръководител на ОП ,,Околна среда“. През 2017 г. е назначена за служебен зам. министър-председател по еврофондовете в правителството на Огнян Герджиков. Заемала е и длъжността зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. През 2019 г. става председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Миглена Тачева, предложена за вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието – директор на Националния институт на правосъдието, правосъден министър от юли 2007 г. до юли 2009 г.

Меглена Плугчиева, номинирана за вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите – посланик на България в Черна Гора от януари 2019 г., от 1 юли 2012 г. до 31 октомври 2018 г. – в Швейцария и Лихтенщайн, а от 2004 г. до 2008 г. – в Германия. От 2009 г. до 2012 г. и в периодите от 1995-1997 г. и 1999-2001 г. е народен представител. От 2008 г. до 2009 г. е зам. министър-председател, отговарящ за управлението и контрола на европейските фондове. Била е и заместник-министър на земеделието и горите с ресори европейска интеграция и горско стопанство и програмите ФАР и САПАРД.

Маринела Петрова, кандидат за министър на финансите – започнала е кариерата си преди 30 г. в Агенцията за икономическо програмиране и развитие към МС на най-ниската експертна позиция, зам.- министър на финансите в три правителства, едно от които е служебно. Ръководила е екипа на МФ по време на българското председателство на ЕС, както и при преговорите за ERM2. В момента е председател на УСна Банката за развитие на Съвета на Европа, член на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка и на Европейския инвестиционен фонд.

Благородна Макева, предложена за вътрешен министър – с над 23 годишен стаж в МВР, започнала от най-ниска позиция в районно управление и стигнала до поста зам.-директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Била председател на Постоянната комисия по права на човека и полицейска етика в МВР, както и член на Комитета за наблюдение на националната многогодишна програма на Република България по Фонд „Вътрешна сигурност“ и директор на дирекция „Публичен регистър“ към КПКОНПИ. Била е и председател на Работна група „Правоприлагане“ (Law Enforcement Working Party) към Съвета на ЕС по време на българското председателство.

Атанас Запрянов, кандидат за министър на отбраната – в периода 2002-2003 г. е началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, а от 2003 до 2006 г. – зам.-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите. От юни 2006 г. до март 2010 г. е военен представител на България във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС. Бил е и заместник-министър на отбраната. От януари 2019 г. до декември 2021 г. е председател на борда на Съвета на директорите на Европейската агенция по отбраната.

Драгомир Заков, номиниран за министър на външните работи – в периода 2002-2004 г. е аташе в дирекция „НАТО и международна сигурност“ на МВнР, между 2004 г. и 2008 г. е последователно аташе, трети и втори секретар в Постоянната делегация на България в НАТО, от 2011 г. до 2014 г. – първи секретар в Мисията на България към ООН. До началото на 2019 г. е последователно началник на отдел „Контрол на въоръженията“, директор на дирекция „Политика за сигурност“ и зам.-политически директор в МВнР, а от март 2019 г. е посланик, постоянен представител на България в НАТО. На 1 март 2022 г. е избран за министър на отбраната. После става посланик за специални поръчения в МВнР.

Мартин Дановски, предложен за министър на икономиката и индустрията – бил е съветник към кабинета на вицепремиера по европейските фондове. От 2015 г. е част от създаването Фонда на фондовете, член, а по-късно и председател на Управителния съвет. Ръководи Държавната агенция за научни изследвания и иновации до влизането й структурата на Министерството на иновациите и растежа.

Добромир Симидчиев, кандидат за министър на регионалното развитие и благоустройството – зам. регионален министър в три правителства в периода 2011-2014 г. по времето на три правителства на България. Председател e на Съвета на Директорите на фонд ФЛАГ от 2012 до 2021 г.

Прошко Прошков, номиниран за министър на транспорта и съобщенията – през 2007 година е избран за кмет на столичния район „Лозенец“, от 2011 година е общински съветник в СОС, председател е на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, член на комисиите по транспорт и пътна безопасност, и по икономика, собственост и дигитална трансформация.

Събина Събева, предложена за министър на труда и социалната политика – от 2004 до 2020 г. е изпълнителен директор на фондация ,,Международна социална служба – България“. Била е директор дирекции ,,Програми и международно сътрудничество“ и ,,Държавна политика за закрила на детето“ в ДАЗД.

Благомир Здравков – кандидат за министър на здравеопазването – от април 2021 г. до момента е изпълнителен директор на Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“, работил е в най-големите университетски болници в София.

Славчо Томов, номиниран за министър на образованието и науката – декан на факултет „Здравни грижи“ към МУ-Плевен, а по късно и ректор в продължение на два мандата. Към момента е директор на Научноизследователския институт и председател на Общото събрание на университета.

Ириней Константинов, кандидат за министър на културата – има над 150 роли в театъра, киното и телевизията, директор на драматичен театър „София“ от 2008 година.

Васил Грудев, предложен за министър на земеделието, храните и горите – работи в ДФЗ от 2006 г., като до 2013 г. преминава длъжноститеексперт, главен експерт, началник отдел, заместник изпълнителен директор и накрая става изпълнителен директор. В периода август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. Бил е и зам.-министър на земеделието и храните. През 2019 г. отново поема ДФЗ.

Милена Стойчева, кандидат за министър на иновациите и растежа – била е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании. Има над 20-годишен опит на ръководни позиции в международни организации и компании, вкл.председател на глобалния съвет на страните членки на Junior Achievement и старши съветник за висше образование в Европа.

Красимир Симонски – номиниран за министър на електронното управление – от септември 2007 г. до октомври 2009 г. е зам.-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения с ресор „Информационни технологии“. От началото на 2013 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ до назначаването му през 2016 г. за заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“. От юни 2021 г. е председател на агенцията и Национален координатор по киберсигурността до закриването й при създаването на Министерство на електронното управление.

Николай Павлов, предложен за министър на енергетиката – бил е финансов директор и член на УС на НЕК и член на Съвета на директорите на „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД. През 2015 г. става финансов директор на „Булгаргаз“ ЕАД, а от 2016 г. до началото на 2017 г. е изпълнителен директор на дружеството. От януари до май 2017 г. е служебен министър на енергетиката в правителството на Огнян Герджиков.От май 2017 г. до февруари 2022 г. отново е начело на „Булгаргаз“.

Мартин Захариев, кандидат за министър на турзима – журналист и публицист, свързан с дясното политическо пространство. Депутат в 42-то Народно събрание от гражданска квота, член на Комисията по култура и медии и на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. От 2016 г. е изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Борил Кръстев, номиниран за министър на младежта и спорта – съпруг на олипийската шампионка по бокс от Токио Стойка Кръстева, в чията подготовка участва активно. Има дългогодишен опит в управлението и организацията на спортната подготовка. Работи за подпомагане и развитие на детско-юношеският спорт и подобряване на условията в спортните зали.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / БТА
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / БТА
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

60 кг кокаин за 2 млн. евро е задържан от бреговата охрана в Гърция

Корабът, на който е бил камионът, е идвал от Италия

Испанската полиция разби международна група за измами с медицински канабис

Испанската полиция съобщи в събота, че е ръководила международна...

За първи път съд в САЩ осъди родителите на стрелец в училище

Първите родители, обвинени за масова стрелба на детето си,...

Поражение за управляващите на изборите в Южна Корея

Либералните опозиционни партии в Южна Корея постигнаха убедителна победа на...

Русия обвини СС на ООН в лицемерно осъждане на Иран

Припомни атаката срещу посолството в Дамаск

Израелски удар уби синове и внуци на лидера на Хамас Исмаил Хания

Трима синове на лидера на Хамас Исмаил Хания бяха...

Русия привика френския посланик заради коментарите на външния министър

Френският посланик в Русия Пиер Леви беше извикан в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img