Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Йорданова работи за увеличаване възнагражденията на служителите в затворите

Снимка: архив БГНЕС

Води се активен диалог с представителите на синдикалните организации на служителите на затворите в България. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова по време на парламентарния контрол в Народното събрание. Тя поясни, че има създадена практика за ежемесечни срещи с тях. В рамките на анализите за изработване на средносрочната прогноза за 2022-2024 г. МП направи анализи и предложи увеличаване на бюджетните средства за ГДО и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ плюс предвиждането на допълнителен ресурс за допълнително възнаграждение за качествено изпълнение на задачите. Това предложение не било подкрепено от МФ.

Тя отговори на въпрос на ПГ ГЕРБ-СДС относно общата бюджетна рамка на второстепенните разпоредители с бюджетни средства на Министерството на правосъдието – Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“, респективно разходите за персонал (заплати) на заетите по служебно и трудово правоотношение служители.

В МП тече процес за изработване на наредби, които да стимулират допълнителното възнаграждение на служителите в затворите за постигнати добри резултати.

Относно дейността на частните съдебни изпълнители, Йорданова разбира безпокойството на обществото от ЧСИ-тата. За 2021 г. в Министерство на правосъдието има постъпили над 420 жалби, направени са проверки по 320 от тях, като за 22 ЧСИ-та са направени дисциплинарни производства, а в 13 от случаите е направена бележка да спазват закона.

Правосъдният министър обясни още, че с измененията в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство се целяло от Бюрото по защита на свидетелите да отпаднат полицейските функции и функциите за охрана на магистрати. Процесът по преминаване на Бюрото в МП премина в срок, а единствено това, което не е приключило е преминаване на сградата на Бюрото от главния прокурор към МП, уточни тя. Другото, което предстои са повишаване на административния капацитет на Бюрото във връзка с прилагане не Закона за обществените поръчки (ЗОП). Главният прокурор Иван Гешев е загубил интерес по тази дейност, като няма уважителна причина за това, изтъкна Надежда Йорданова.

Във връзка с теча на данните по БУЛСТАТ през януари месец, Йорданова уточни, че не е налице нерегламентиран достъп до лични данни по БУЛСТАТ. Личните данни на физическите лица са видими на регистър БУЛСТАТ от 2005 г. Не е имало пробив в защитата на личните данни. Личните данни на самоосигуряващите лица са публично видими още от 2005 година.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

СГП предлага законови промени за пияните шофьори, причинили тежки катастрофи

Софийската градска прокуратура (СГП) отправя предложения за законови промени...

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Не достигат парите за разрастващия се оръжеен сектор на Украйна

Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, се...

Джигити с 90 км/ч над разрешената скорост засече полицията в Сливенско

Превишаване на разрешената скорост с над 90 км/ч са...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия обвини СС на ООН в лицемерно осъждане на Иран

Припомни атаката срещу посолството в Дамаск

Иран сочи за предварително предупреждение за нападението в събота, САЩ отрича

Иран е уведомил съседните държави и съюзника на Израел,...

ЕС обсъжда във вторник Израел и региона след атаките

След иранските атаки срещу Израел свиках извънредна среща на министрите...

САЩ и Ирак загрижени за региона след иранската атака

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че...

Сирия ще се брани само от израелски удари (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Сирия е разположила около столицата си Дамаск своите произведени...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img