Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Йордан Цонев говорил с Христо Иванов за спиране на реториката и общ програмен кабинет

Снимка: Debati.bg

Служебният кабинет има тежки задачи и очаквания – по обективни и субективни причини. Обективната е изострената тежка политическа ситуация, а субективната – президентът, създателят на кабинета, който повдигна високо очакванията. От работата се вижда, че започва с първата задача. Това заяви пред бТВ зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Той е на мнение, че трябва да има кадрови промени, макар ГЕРБ да пищят много от тях и даде пример – „2009 г., когато ГЕРБ дойдоха на власт направиха тотална чистка, при това почистиха хора, които осигуриха на държавата най-добрата икономика, БВП и външен дълг, които осигуриха влизане в НАТО и ЕС на страната ни.

Йордан Цонев в ролята си на богослов отбеляза: Евангелска истина е, когато Исус пристига да го арестуват в градината, той казва на Св. Петър да си прибере ножа, защото всеки, който нож вади, от нож умира.

Опасяваме се, че има и реваншизъм, промените са необходими, но има и скрити икономически интереси. Икономическият екип на този кабинет е от кръга „Капитал“, министрите са с прекрасно образование, но от ДПС имаме едно наум, защото принадлежността на този кръг води до действия, които не са съвсем чисти„, коментира обаче още Йордан Цонев и допълни, че от ДПС внимателно наблюдават къде какви промени се правят.

Според ДПС смяната на областните управители е била наложителна“.

Той коментира и новината за кредитите от Българската банка за развитие така: „Имат връзка министрите с Капитал – не сме изненадани, тъй като водят борба с ДПС не от вчера, а от много години. „Няма лошо банката да бъде проверявана, адмирирам, че се проверяват кредити, не адмирирам инсинуацията. Нито Делян Пеевски, нито членове на неговото семейство са участвали и вземали кредити, никога не е бил мажоритарен собственик и няма отношение към тази банка„, категоричен е Цонев.

Аз имам купени акции от различни отборства по отношение на масово управление на дружества през годините. Въпросът с банката стои по следния начин – да се осветят кредити и данните по търговските регистри, кой е собственик и какво управлява, всичко друго са политически инсинуации, заяви още той.

Ние сме правили тази проверка и ние знаем, че няма общо Пеевски с ББР„, категоричен е Йордан Цонев. ДПС не се притесняват от журналистически разследвания, а се притесняват, когато министър говори за такива, а не за факти.

И преди, и след изказването на служебния министър Кирил Петков Пеевски е съобщил, че няма общо с ББР, уточни Цонев.

Той е категоричен защо осем от акциите на ББР са били в друга банка. „Има необосновани твърдения за връзката на Делян Пеевски, аз днес казвам, че това не е вярно“, обяви той.

Няма система в държавата, „която усмивка на Доган да дава кредити“ – категоричен е той в отговор на обвиненията на лидера на „Да, България Христо Иванов“, коментира още Йордан Цонев.

По думите му, тази партия винаги води кампаниите си на гърба на ДПС, а и така влезли в 45-то НС – с темата Росенец. Едни проверки ще покажат за какво става въпрос там, посочи още зам.-председателят на ДПС.

Йордан Цонев се позова и на думи на Ахмед Доган от нощта на изборите 2009 г.: „За мен най-страшното нещо е мутризацията на политиката„.

Защо се сетиха 12 г. след думите на Доган да говорят за мутрите в политиката. Какъв бил, що бил, с неопределено битие, и изведнъж се качва в управлението„, попита риторично той.

Срастване на партия с държавата и мутризация на държавата – това смята Цонев за управлението на ГЕРБ. Партията, според него е политически продукт на Иван Кръстев и Иво Прокопиев и това не било тайна. „Къде бяха тези хора, бяха на улицата, протестираха и върнаха в ГЕРБ на власт, Христо Иванов беше министър, беше там и сега тези хора искат да бъдат лице на промяната, на коя промяна„, възмути се зам.-председателят на ДПС.

ДПС никога не е бил в управление с Бойко Борисов, заключи Цонев по темата.

ДПС няма да прави големи промени в листите си за изборите на 11 юли, партията е ясно позиционирана, посочи Йорадн Цонев и отново цитира думи на почетния председател Доган за програмен експертен кабинет: „Връщане на нормалността в политиката, диалог между партиите, програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България, който няма общо със служебното правителство, надмогване на политическото его…„.

На въпрос дали ДПС би подкрепил експертен кабинет редовен – „само ако бъде избран с мнозинство, иначе в него има интересна формула, експерти, хора с образование и опит, ДПС би подкрепил точно такъв кабинет„.

Относно „Има такъв народ“ и подкрепа на Слави Трифонов, Цонев каза: „Д-р Доган уважава Трифонов като успял човек, но не се е виждал с него повече от 10 г., ДПС не би подкрепило нито един партиен кабинет, а само програмен експертен кабинет с обща програма с национални цели“. Основната цел на Румен Радев – рестарт на държавността, позова се Цонев, давайки пример, че останалите политици идвали в техните (на движението, бел.ред.) цели. Йордан Цонев коментира, че с „Да, България“ могат да бъдат в един общ програмен кабинет и посочи, че дори е говорил в парламента с Христо Иванов, че „е добре да се спре с тази риторика със стъпване върху гърба на ДПС“.

ГЕРБ дойде с анти-ДПС риторика, сега Христо Иванов идва така, как очакват да се излъчи програмен кабинет„, запита реторично зам.-председателят на ДПС.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

АЕЦ „Козлодуй“ получи свежото ядрено гориво от „Уестингхаус

Зареждането на първите касети започва през май

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Сирия: Израелски ракети са ударили обекти на ПВО

Сирия съобщи в петък, че израелски ракети са ударили...

20 години затвор за Георги Семерджиев и на втора инстанция

И на втора инстанция 20 години затвор за Георги...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img