Йордан Божилов: Русия се опитва да замете войната

Views 13871
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Русия иска да замете и скрие, че има военни агресивни действия на гърба на невинни хора. Това заяви заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов пред БНТ за 100-те дни война в Украйна.

Той посетил един от буферните центрове в Сарафово и първото нещо, което му направило впечатление е детски смях, малки деца, до тях майките им, като при тях усмивка нямало. Имало опашка от възрастни хора от Мариупол и Киев за храна. Всички българи работят затова украинските бежанци да се чувстват добре. Има опит да се насади впечатление, че нищо не е направено, което не е така и е част от хибридната война и пропагандата, изтъкна Божилов.

Според него Русия не е склонна да започне мирни преговори. Единственият начин конфликтът да се реши бързо е да се спре агресията, да се изтегли от Украйна и да започнат преговорите. В противен случай ще видим един дълъг конфликт, предупреди зам.-министърът на отбраната.

Той смята, че санкциите вършат работа, но нямат ефекта да принудят руското ръководство да спре войната. Усещането на Русия, че е непредвидим играч накара Швеция и Финландия да поискат да влязат в НАТО. В момента се доизгражда и усилва многонационалната бойна група, каза Божилов.

От 2014-2015 г. никой не е направил един анализ и един план как да се осигурят с храна, медикаменти и подслон бежанците. Това сега е една от задачите, да се направи един анализ, когато има криза, да действаме ефективно не само по тази криза с войната в Украйна. Всички средства, които се осигуряват са от европейски фондове, постоянно постъпват и отиват по предназначение, увери Божилов. Министерство на отбраната ще поиска от актуализацията на бюджета повече средства за социалния пакет на армията.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Мъж е с опасност за живота след катастрофа между бус и кола на АМ "Тракия"

Мъж е с опасност за живота след катастрофа между бус и кола на АМ „Тракия“, съобщава Областната дирекция на МВР в Бургас. Пътният инцидент е станал около 9.08 часа вчера. Поради движение с несъобразена скорост автомобилът, шофиран от 25-годишен бургазлия, навлязъл в разделителната ивица от лявата към дясната пътна лента, като блъснал отзад […]