Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Извънредна комисия промени мораториума върху цените на тока (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС / Росица Кирилова и Десислава Атанасова

Временната комисия за решаване на енергийната криза се събра извънредно в парламента след гласуваното решение днес в зала за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното от януари 2021 г. Председателят на комисията Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ обясни, че се предлага изменение и допълнение на решението за налагане на мораториум.

Дебатът започна Румен Гечев от БСП, който обясни, че е анализирана създалата се ситуация и са открити няколко проблема. Единият е замразяване със задна дата, което крие рискове и след съвет с експерти се предлага да започне да действа мораториумът не от 1 януари, а от утреq 16 декемвриq и продължителността на мораториума да е за срок от три месеца.

Владислав Панев от ДБ каза, че е съгласен с мотивите на БСП, но не смята, че не трябва да има държавно вмешателство в определението на цените, за него разумната дата е 31 март, „но е много важно да се излезе с ясна декларация към бизнеса, че това е изключение и няма да стане практика занапред, тъй като се рискува репутацията на България в инвестиционна възможност в енергетиката и има риск да се изгубят сериозни позиции в енергетиката и наливане на милиарди в нови мощности. Днес и утре в пленарна зала да се отчита този факт. Иначе ДБ подкрепя цените на домакинствата да останат поносими следващата зима, посочи Панев.

Ивайло Мирчев от ДБС поиска да се обърне внимание как влияе решението върху електроразпределителните дружества, които са в тежка финансова ситуация, както и Топлофикация-София, която този мораториум може да я доведе до фалит.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че партията е изненадана от първото заседание на комисията, което се провежда, без да е спазен правилникът за организацията и дейността на НС. ОТ ДПС изразиха същото мнение, че „не може да се поправи законопроект извън закона от временна, а не постоянна комисия„.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай попита защо 186 депутати са гласували „за“ едно решение, а малко след това се води дебат по него. „Решения се приемат по правилата на правилника на НС, а в нарушение на правилника бе прието предложеното от ГЕРБ решение от еуфорията на младите и хитростта на тези, които са били в зала и приеха едно решение, което вкара енергетиката в колапс, каза той и подчерта, че това „ще тежи дълго време, както и това, което се предлага да се промени„.

Не може парламентът да тръгва да прави грешка върху грешка. Пак няма да се случи това, за което са ви избрали„, категоричен бе Аталай.

Нямаше да се чуем в Европа като държава, известна с мораториум, г-н Гечев, вие много добре помните думата „мораториум“, обърна се той към депутата от БСП.

Дайте да се издигнем на висотата на парламента, да се минава през инстанции и институции, посочи той. Аталай смята че фирмите са вкарани в половин милиард задължение, а гражданите не са задължени да платят топлинната енергия на софиянци. Той призова да се отмени комисията и да не си чешат егото депутатите.

Младежки ентусиазъм„, нарече Росица Кирова от ГЕРБ решенията на новия кабинет и посочи също, че само постоянни комисии могат да променят закони. Радослав Чолаков от ГЕРБ поиска да се закрие временната комисия като безпредметна и да се сформира Комисия по енергетика. Десислава Атанасова поиска дори стенограма от заседанието на парламента днес. След няколко поредни изказвания от страна на депутати от ДПС с искане да се спазва правилника за работа на НС – те напуснаха залата и не гласуваха.

В крайна сметка на гласуване бе подложено предложението за промяна в срока на мораториума – от 16 декември 2021 с продължителност до 31 март 2022 г. само за регулирания пазар. За бяха 8 депутати, двама бяха против – от ГЕРБ, двама въздържали се – Възраждане, с мотив, че го подкрепят, но не е имало достатъчно дебат защо точно това е периодът. Решението на комисията е входирано, утре ще бъде внесено на заседанието на парламента, съобщи председателят на комисията Радослав Рибарски.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Емил Димитров: Петя Банкова направи доста бели в митниците

Емил Димитров е роден през 1962 г. в Перник....

Антон Хекимян: В Столичната община е пълен хаос

Антон Хекимян е общински съветник на ГЕРБ в Столичния...

Георги Вулджев: Бюджетът на Асен Василев е пълна катастрофа

Георги Вулджев е завършил Националната гимназия по древни езици...

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

Доц. Красен Станчев: Големите харчове в държавата ще доведат до рискове в бъдеще

Наблюдаваме мощно предизборно увеличаване на заплати в държавния сектор...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Със заповед на федералния главен прокурор на Германия Йенс...

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

Задържаният за стрелба в София се целил в гарги

Това обяснил самият той пред полицията

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

Три варианта след изборите чертае Димитър Ганев

Ако на сцената няма нов политически субект, който да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img