Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Изстреляха 139 ракети срещу градушки за ден у нас

Градушки удариха няколко населени места у нас през вчерашния ден.

Предупрежденията за дъжд, гръмотевици и градушки остават в сила до края на месеца, съобщава bTV.

От полигона за борба с градушките в Бърдарски геран заявиха, че са подготвени за природните явления. Директорът инж. Йордан Йорданов обясни, че при вчерашната буря във Врачанско не би трябвало да са пострадали насаждения, тъй като градушката е била ситна.

Той посочи, че ситният размер на градушката и по-голямото количество дават визуална картина все едно е валяло сняг. Тя обаче нямала силата да наруши целостта на растенията.

По думи на инж. Йорданов тази година не е имало силни градушки и сезонът е започнал спокойно. През изминалите по-топли дни обаче се е наложило по-интензивно третиране на градови клетки в Монтанско, Видинско и Плевенско.

Той обясни, че са били изстреляни голям брой ракети и ефектът вече се виждал – няма щети върху селскостопанските култури.

„Трябва да реагираме в рамките на 2-3 минути. Облакът се оформя за 4-5 минути, като разберем, че е градов – до 3 минути го обработваме с противогадови ракети“, посочи инж. Йорданов.

Във Врачанско има 10 ракетни площадки. На територията на страната действат 10 полигона за борба с градушките, а от миналата година са разкрити и два нови обекта в Южна България. Те покриват около 20 млн. дка обработваема земя.

По данни на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ през изминалото денонощие са били изстреляни 139 ракети в защитавани територии в Южна и Северна България.

Общо за деня са проведени седем въздействия и са обработени 22 градоопасни клетки. От полигоните в Северна България в градовете Грамада и Долни Дъбник и селата Долно Церовене и Бърдарски геран са изтреляни 104 ракети. По предварителни данни там има сведения за валеж от суграшица и ситен град в защитаваната територия.

В Южна България са изстреляни 35 ракети от регионалните дирекции на ИАБГ в Хасково и селата Гелеменово и Поповица.

Между 30 април и 26 май са проведени 34 въздействия върху 136 облачни градоопасни клетки. Изстреляните ракети са 1297.

Припомняме, градушка с размерите на грах падна вчера в Добричко. Ледени късове се изсипаха и в софийското село Владая.

На agencynews24@gmail.com, Информационна агенция News24sofia.eu очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

МВФ предупреждава за икономическите рискове от военните конфликти

Международният валутен фонд (МВФ) в петък не успя да издаде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

Влязоха с взлом в тото пункт в Благоевград

Разбита е стъклената врата на обекта

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img