Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Излизането на пазара на ток – ПР акция или подготовка за нови избори

Снимка: архив БГНЕС

Депутатите се скараха дали битовите крайни клиенти на електроенергия да останат на регулирания пазар до 31.12.2025 година.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев заяви, че социалистите ще подкрепят в пленарна зала решението за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар. Кметовете на малките населени места са притеснени, като искат и детски градини, и училища също искат да бъдат на регулирания пазар, посочи Стойнев.

Регулираният пазар е добър, на този етап е правилното решение, но трябва да се мисли и за тези домакинства, които са отопляват и на природен газ. Там все още няма решение на проблемите на хората, категоричен бе Стойнев.

По думите му, ако правителството не си свърши работата, депутатите трябва да мислят какво да направят и за хората, които се отопляват на природен газ. Проблемите, които са в другите сфери остават и ако МС продължава да не взима решения, депутатите отново трябва да решат проблема, каза още Стойнев.

„Възраждане“ също взеха думата. В редица документи от години се коментира въпросната либерализация на битовите потребители на свободния пазар на ел. енергията. С това решение, което се предлага от ГЕРБ е ясно, че се прави отсрочка, но и отсрочка за нещо продължаващо да звучи неизбежно, изтъкна Михайлова. От формацията много внимателно ще наблюдават какво се случва с либерализирания пазар на ел. енергия на небитовите потребители. Една година държавата изплаща милиарди посредством фонда, който се субсидира единствено и само от държавните дружества, за да се покриват щетите от либерализирания пазар. В светлината на нестабилната обстановка, „Възраждане“ смятат, че изобщо плановете за преминаване на битовите потребители на свободния пазар, трябва да бъдат премахнати, а не само отложени. „Възраждане“ няма да подкрепят проекта на решение на ГЕРБ.

Искра Михайлова все пак призна, че предложението е добро, но самите мотиви казвали, че едва ли не след 3 години енергийните пазари щели да се стабилизират. „Възраждане“ не знаят дали ще е така и освен това допълниха, че всеки един битов потребител може да премине към либерализирания пазар и сега. Не сега вследствие на енергийната криза или ковид кризата българите живеели тежко, а много преди това хората си пускали по няколко часа на ден отоплението, напомни тя.

Георги Самандов от „Български възход“ заяви, че от предложението на ГЕРБ няма смисъл освен обикновен политически ПР. Подобно излизане на свободен пазар може да се случи чрез драматични решения, които Самандов не вижда как ще се случат. Той призова депутатите да помислят за разработване на механизми, с които да се подпомогнат най-уязвимите потребители на електрическа енергия, които в зимните месеци ще усетят икономически шок.

На Самандов предложението на ГЕРБ и всичко казано от тях по темата му изглежда като подготовка за избори, а не разрешаване на избори.

Бившият председател на Комисията по енергетика Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ добави, че законодателните промени и подготовката за такава промяна трябва да започнат сега. Опитът за извеждане на потребителите на либерализирания пазар по управлението на ГЕРБ доведе до търговия ден напред и компенсиране на държавните дружества в енергетиката с над 90%. С решението днес ще се препотвърди заложената политика към либерализация и защита на битовите потребители от борсовия риск, посочи Рибарски.

По думите му фиксирането на датата 31.12.2025 г. не трябва да успокоява депутатите.

Рибарски добави, че либерализацията на пазара на битовите потребители трябва да създаде реална конкурентна среда, от която да се възползват крайните потребители. Зависимостта от един доставчик трябва да бъде изместена от реалните права на потребителите да избират и контролират доставчиците си, както и условията по договора, подчерта каза още депутатът от ПП.

Ако едно семейство досега е плащало сметка за ток от 180 лева за отопление с климатик и излезе на свободния пазар, ще плаща вече 720 лева, според сметките на Жечо Станков от ГЕРБ. Той акцентира на ангажиментите ни към Брюксел за излизане на битовите потребители на свободния пазар. Затова сега трябвало да кажем на ЕК, че ситуацията се е променила. От ГЕРБ искат и дефиниция на енергийна бедност. Трябва и да се дефинира кои са уязвими потребители. Заложници сте на нещо, което е в ущърб на хората, обърна се той към депутатите. Решението е енергийна ефективност и ВЕИ.

Някои хора ще получат комисионна от батерии, притеснен е обаче Цончо Ганев от „Възраждане“. НС почваме да работим, констатира Рамадан Аталай от ДПС. Никой не е очаквал кризата, по думите му. Въпреки че дивидентът от предложението щял да е за Делян Добрев, той настоя всички да го подкрепят. Сега, според него, трябвало да се създаде спокойствие в потребителите и сигурност в енергийната система. Трябвало да се отложи излизането на свободния пазар, докато премине кризата.

В крайна сметка мнозинството одобри предложението на Делян Добрев за подкрепа на битовите потребители. 172 гласуваха „за“, 22 бяха „въздържал се“.

В проекта на решение се предвижда още да се възложи на Министерски съвет да предприеме необходимите действия, в т.ч. свързани с изменения в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за крайните битови клиенти ще се осъществи след 31.12.2025 г. Следващата идея на проекта на решение е Министерският съвет, чрез министъра на енергетиката в срок до 30.11.2022г. да уведоми Народното събрание за предприетите действия.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

Русия видя страх от конкуренция зад енергийните санкции на САЩ

Съединените щати престанаха да крият истинското намерение за въвеждане...

Венецуела връща в страната Агенцията за правата на човека на ООН

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви във вторник, че е...

Сенатът на САЩ придвижи чуждестранната военна помощ

Отпускането на милиарди долари чуждестранна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Никоя нова американска военна помощ за Украйна няма да...

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img