Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Изключват от безопасността пътища, които не са финансирани с пари на ЕС

Изключват от пътната безопасност пътища, които не са финансирани с пари на ЕС. За тази тенденция при транспониране на Директива (ЕС) 2019/1936 в българското законодателство предупредиха от Института за пътна безопасност (ИПБ).

Транспонирането на тази Директива става чрез промени в Закона за пътищата, обнародван в ДВ бр.23 от 2021 г. в сила от 19.03.2021 г. Последиците за това са от качеството на контрола на безопасността на пътищата в България.

Те настояват да бъдат коригирани засегнатите текстове, защото пътната безопасност трябва да бъде принципно приложима за всички пътища в България. Според Института основен виновник за погрешното транспониране е Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

„Считаме, за изключително притеснително, когато съсредоточаването на лостовете за въздействие се съсредоточават в една структура и в същото време имаме множество свидетелства за липсата на капацитет и поредица от погрешни действия на същата“, пишат от ИПБ.

Експертите уточняват, че посоченото в чл.36 Б, ал.(3) и ал.(4) изключване на тези пътища е мотивирано с позоваване на Директива ЕС 2019/1936.

Това е погрешно, невярно и изключително неправилно, тъй като нормативните документи се четат и анализират в своята цялост, а не в избрани извадки. Посоченото тълкувание на Директивата, което е използвано като аргумент за промяната на Закона и реално е прието е несъществуващо. Пътната безопасност не е ангажимент и задължение само когато ЕС ни дава пари за това, пътната безопасност е ангажимент и задължение на всяка държава за неините граждани„, пишат гневно от ИПБ.

Така се създава възможност за изграждане на пътища които да не отговарят на изискванията за безопасност.

Пътната безопасност е тема, която не може и не трябва да бъде политизирана и която трябва да се отстоява от всички ангажирани в този процес, убедени са от ИПБ.

Те предполагат, че е възможно да е допуснатата грешка и погрешно тълкуване на горепосочената Директива 2019/1936. Причината може да е непознаване на терминологията, погрешно схващане на практики наложени от времето на предприсъединителните фондове, когато България е „отговаряла“ на правилата само по отношение разходването на пари дадени от ЕС.

Умишлено намаляване на административната тежест за инфраструктура, която се финансира на база разходване на национален бюджет (по-добре познато като разходване по ПМС).

Скоростни пътища, финансирани с национални средства биха могли да бъдат извадени от обхвата за пътна безопасност, алармират от Института.

Всеки първокласен, второкласен и т.н. път, който бива проектиран, строен, рехабилитиран или ремонтиран също ще бъде извън обхвата на пътната безопасност, предупреждават от Института и припомнят, че смъртните случаи по пътищата са в пъти повече от смъртните случаи по магистралите в България.

Ние от ИПБ категорично изразяваме своето несъгласие с подобен подход. Начинът на транспониране/интерпретация на Директивите в местното законодателство е право на всяка държава член на ЕС. Именно върху погрешната интерпретация е насочено нашето несъгласие.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия обвини СС на ООН в лицемерно осъждане на Иран

Припомни атаката срещу посолството в Дамаск

ЕК ни помага да повишим обществената информираност за приемането на еврото

България и Европейската комисия сключиха споразумение за партньорство за...

Мними служители на НОИ измамиха пенсионери с 1900 лв.

Столичната полиция задържа 46-годишен чужденец за измама. Разследването е започнало...

Мая Манолова и Ваня Григорова отрязаха Левицата

Левицата се явява във формат на коалиция

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img