Изграждаме нова линия за производство на БЦЖ ваксина

Правителството отпусна над 22 млн. лева

Прочитания 7271
0 0
Снимка/източник: Министерски съвет – пресцентър

Правителството отпуска 22 280 000 лв. на БУЛ БИО за инвестиционните проекти на дружеството.

Сред тях са изграждане на нова производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

Средствата ще отидат по тези направления в БУЛ БИО, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини, заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Той подчерта, че България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми за огромен брой държави по света.

От своя страна здравният министър Костадин Ангелов докладва актуалната обстановка у нас във връзка с пандемията. По негови думи се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения.

Ангелов изтъкна и големия брой излекувани пациенти – 16 028 души само за една седмица.

Това е един от рекордите, които постигаме като брой излекувани пациенти, което означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно, отбеляза той.

Здравният министър съобщи и че изпълнението на плана за ваксинация върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия в борбата срещу коронавируса.

Очаква се първите доставки на ваксина у нас да са в началото на януари догодина.

Премиерът посети на място предприятието „Бул Био“, като заедно с него присъстваха и здравният министър Костадин Ангелов, началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и шефът на „Пирогов“ Асен Балтов.

Здравният министър изтъкна, че „Бул Био“ има сключени договори за ваксини с редица световни компании.

По негови данни от януари до ноември тази година у нас са произведени 23 млн. дози от БЦЖ ваксината, като с нея се снабдяват по целия свят.

Благодарим, че разнасяте славата на България, обърна се премиерът към служителите на „Бул Био“.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Караянчева готова да се върне в производството след мандата

Депутатите влязоха в спор за извънредния труд, предаде репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов, който следи днешния работен ден на депутатите в парламента. Не се отнемат права на български граждани, обяви Хасан Адемов от ДПС по време на дебатите по Кодекса на труда. В България извънредният труд е забранен, изтъкна […]