Изграждаме нова линия за производство на БЦЖ ваксина

Правителството отпусна над 22 млн. лева

Views 7466
0 0
Снимка/източник: Министерски съвет – пресцентър

Правителството отпуска 22 280 000 лв. на БУЛ БИО за инвестиционните проекти на дружеството.

Сред тях са изграждане на нова производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

Средствата ще отидат по тези направления в БУЛ БИО, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини, заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Той подчерта, че България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми за огромен брой държави по света.

От своя страна здравният министър Костадин Ангелов докладва актуалната обстановка у нас във връзка с пандемията. По негови думи се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения.

Ангелов изтъкна и големия брой излекувани пациенти – 16 028 души само за една седмица.

Това е един от рекордите, които постигаме като брой излекувани пациенти, което означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно, отбеляза той.

Здравният министър съобщи и че изпълнението на плана за ваксинация върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия в борбата срещу коронавируса.

Очаква се първите доставки на ваксина у нас да са в началото на януари догодина.

Премиерът посети на място предприятието „Бул Био“, като заедно с него присъстваха и здравният министър Костадин Ангелов, началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и шефът на „Пирогов“ Асен Балтов.

Здравният министър изтъкна, че „Бул Био“ има сключени договори за ваксини с редица световни компании.

По негови данни от януари до ноември тази година у нас са произведени 23 млн. дози от БЦЖ ваксината, като с нея се снабдяват по целия свят.

Благодарим, че разнасяте славата на България, обърна се премиерът към служителите на „Бул Био“.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Караянчева готова да се върне в производството след мандата

Депутатите влязоха в спор за извънредния труд, предаде репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов, който следи днешния работен ден на депутатите в парламента. Не се отнемат права на български граждани, обяви Хасан Адемов от ДПС по време на дебатите по Кодекса на труда. В България извънредният труд е забранен, изтъкна […]