Изгонването на 70-те руски дипломати: Като слон в стъкларски магазин

News24sofia.eu
Views 1746
0 0
Снимка; архив БГНЕС

Самото изпълнение на тези „логични действия“ беше като на слон в стъкларски магазин – некомпетентно, недалновидно, грубо изпълнено и еднолично, което е противоконституционно и нередно„. Това заяви пред News.bg Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения за изгонването на 70-те руски дипломати от България.

Той обясни, че тъй като се намираме във време на война, това трябва да признае, че практиката на експулсиране на дипломати преди или по време на военния действия е нормална стъпка за ограничаване на противодействието на съответните страни и ограничаване на дипломатическите отношения.

Николов поясни, че не за първи път експулсираме дипломати – предимно само руски, един двама турски генерални консули, но никога завършващият етап на процедурата не е била толкова дилетантска и безотговорна. Има основания за експулсирането на дипломатите, но има процедури, които трябва да се спазват, посочи Николов.

Той отбеляза, че Русия е страна-член на Съвета за сигурност на ООН и подлежи на други дипломатически норми и отношения. Като казах, че се намираме във война, България не е пряк участник във войната и такива действия се възприемат като провокация, отколкото като легитимно право. Не е отчетена и вредата, която ще последва за българските дипломати, които работят в Русия, предупреди Симеон Николов.

Втората насока на вредата от изгонването на руските дипломати това ще е затваряне на генералните консулства в България, което ще е вреда за бизнеса. Бизнесменът като не може да получи виза за Русия ще има съответните последствия, а за туризма да не говорим, изтъкна той.

Иначе, по думите му, в чисто разузнавателен аспект България не представлява особен интерес, защото нито е фронтова държава, нито е център за изработване и вземане на решения като Вашингтон и Берлин. Какво толкова има да се разузнава в България от руска страна освен тези неща, които български експерти подчертаха – оказване на някакво политическо влияние, коментира Николов.

Той изтъкна, че след като ние осъждаме руската агресия, защото, каквито и да са причините, само на масата на дипломатическите преговори е редно да се решават проблемите. Въпреки това правило е винаги да се остави отворен дипломатически канал в случаи на необходимост. Аз бих напомнил, когато Русия плени инструктори от 7 западни държави в Сирия и тогава благодарение на Москва и Вашингтон беше договорено Москва да освободи тези хора, напомни Симеон Николов.

„Най-голямата грешка е, че отиваме почти към скъсване на отношенията с Русия, а в такова напрегнато време задължително трябва да оставим канал за договаряне, защото по време на война, а и след като приключи ще трябва да седнем заедно на масата на преговорите“, категоричен бе Николов.

В някои отношения тази стъпка с твърде големия мащаб с изгонването на руските дипломати противоречи и на декларацията на НАТО, която е публикувана и в нея се казва: „Оставяме да поддържаме комуникационните канали отворени, за да намалим рисковете, да предотвратим ескалацията и да запазим прозрачност“.

Симеон Николов добави, че ако коалицията се разпадне, ще е по вътрешнополитически причини и няма да има нищо общо с действителния руски казус с изгонването на 70-те руски дипломати.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Стъки, Бареков, Блъсков и Недялков внесоха в НС подписка за връщане на бюлетините (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Плашат с референдум по горещи теми