Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Изчитане по азбучен ред на 240 имена и вдигане на ръка за старт на парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

С изчитане по азбучен ред на имената на новите 240 депутати и вдигане на ръка и отговор „аз“ започна първото тържествено заседание на 45-то Народно събрание.

За водещия заседанието – най-възрастния избран депутат Мика Зайкова от „Има такъв народ“ – това явно ще бъде първото изпитание.

Причината за това изчитане е неработещата система за отчет и гласуване в старата историческа сграда на Народното събрание, където беше решено да се проведе и първото заседание на парламента. Техническите средства бяха пренесени в новата сграда – бившия Партиен дом.

В залата дойдоха представители на всички парламентарни групи – представителите на „Има такъв народ“ влязоха под строй и заедно.

Мика Зайкова призова законотворците за усмивки и за радост в първия парламентарен ден. „Нека народът да види, че народните представители в 45-то Народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор. Дано да съм добра орисница“, каза още тя.

„Вече 1 300 години на този горещ кръстопът българите се борят за нашата красива и прекрасна земя като една човешка длан, за да я има България. Много от нашите предци и сънародници са умирали с усмивка на уста за свободата на страната и аз съм сигурна, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България“, посочи Зайкова.

Според нея нашият мъдър народ винаги е намирал пътя към възкресението. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим – дали на протести, дали на избори, но на 4 април народът ни изпрати тук в тази зала с една единствена поръка – промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС, защото аз и надявам се вие искате да видите в очите на хората щастието от това да не сме най-бедни, най-нещастни, да не живеем най-малко и да не сме на последно място, изтъкна Мика Зайкова.

Ние тук наистина можем да направим нещо много важно – независимо от това, че сме различни, че имаме различни политически убеждения, мисля че имаме една единствена цел – просперитетът на България и нейното достойно място в Европейското семейство. Аз съм сигурна, че всеки един от вас ще даде максимума от своите знания и уменията, за да постигнем тази цел, категорична бе Зайкова.

„България и интересът на народа са над всичко. Не забравяйте кой и за какво вие изпратил тук“, призова тя.

Народните представители се заклеха пред народа с думите: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

На първото заседание присъстват и президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Държавният глава произнесе реч, а изявления ще направят представители на всички парламентарните партии, след което ще бъде избран председател на новия парламент.

Първото решение за това Народно събрание бе дистанционното включване на народни представители, които са поставени под задължителна изолация или карантина. То бе прието единодушно и петима народни представители положиха клетва по този начин, сред тях лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и депутатът Халил Летифов от ДПС.

След това председателят Мика Зайкова прочете съобщението за депозираната в деловодството оставка на правителството на Бойко Борисов.

„Това или е срам пред народа и пред вас – да дойдат тук да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция.“ Така коментира председателят на парламента за днешното Народно събрание Мика Зайкова съобщението за депозираната оставка на Министерски съвет, което прочете от трибуната на Народното събрание. По думите й „все пак сме парламентарна република“.

/Снимки: БГНЕС

Изображение 527076
Изображение 527074
Изображение 527075
Изображение 527077
Изображение 527062
Изображение 527063
Изображение 527064
Изображение 527067
Изображение 527068
spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

МВФ предупреждава за икономическите рискове от военните конфликти

Международният валутен фонд (МВФ) в петък не успя да издаде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

Борел: ЕС трябва да изпрати ПВО системи на Украйна, не може да разчита само на САЩ

Страните от Европейския съюз трябва да изпратят своите противоракетни...

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела...

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img