Изборна система не се приема и сменя за една нощ, категорични от ИТН

Правната комисия попари мажоритарния вот на ГЕРБ

Прочитания 48757
0 0
Снимка: БГНЕС

Депутатите от Комисията по правни въпроси отхвърлиха предложението на ГЕРБ за мажоритарната изборна система като част от промените в Изборния кодекс. Освен това парламентарната комисия отхвърли и предложенията на „Демократична България“ и на коалицията „Изправи се! Мутрин вън“ за промени. Депутатите отхвърлиха и предложението на адвокат Николай Хаджигенов за съдии и военни да могат да се кандидатират за депутати от политически партии.

Законотворците приеха само предложенията на „Има такъв народ“ за промени в ИК.

Преди това в комисията имаше и дебат.

Изборна система не се приема за една нощ. Това заяви председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева по време на заседанието на парламентарната правна комисия във връзка с предложението на ГЕРБ за мажоритарни избори.

Тя посочи, че промени в основни алинеи на изборите не може да се правят една година преди изборите.

Митева смята, че със законопроекта ГЕРБ искат да ги предизвикат, че са поели обещание.

Категорично искам да заявя, че ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин, категорична бе Митева.

По думите й „имало едно лашкане на ГЕРБ да се приемат едни текстове, други да се отменят„.

Тя вижда в законопроекта за мажоритарна изборна система непознаване на законодателната дейност и непознаване какво значи мажоритарна изборна система. Как се определиха тези 6 изборни района извън страната и имате ли информация за хората, които живеят извън страната, запита Митева. Как се определиха за милион и половина български граждани 6 едномандатни изборния района, недоумява парламентарният шеф.

Без да се направи преброяването, няма как да се тръгне към очертаването на изборните райони, изтъкна тя.

За това Ива Митева не може да си представи как може да бъде подписан такъв законопроект, написан за една нощ.

Тя не приема коментара, че ИТН са против мажоритарна система особено при такъв внесен законопроект. ИТН ще запишат, че пропорционалната изборна система ще се прилага до първите редовни избори за НС.

Припомняме, че още в първите дни на 45-то Народно събрание от ГЕРБ внесоха предложение за мажоритарен вот, като го поставиха като предизвикателство към партията на Слави Трифонов дали той действително изпълнява обещанията си спрямо суверена. От ИТН заявиха, че техен приоритет са промени в ИК, но самата смяна на изборната система не може да се направи бързо.

По време на дебатите за промените в Изборния кодекс Радомир Чолаков, ИТН, отговори на парламентарния шеф, че от ГЕРБ-СДС не обсъждали законопроектите на ИТН.

Една от целите на законопроекта е да покаже, че както не можем да въведем мажоритарна система, не можем да въведем и дистанционно гласуване и гласуване по пощата, коментира Чолаков.

По думите на Чолаков Изборният кодекс е държавата парекселанс. И на Чолаков му се струва, че всякакво желание за реализиране на биографичен ресурс трябва да отстъпи назад.

Него го е страх от електронно дистанционно гласуване и гласуване по пощата „при състоянието на пощенските услуги в момента„.

Последните избори бяха честни, никой не ги е касирал„, категоричен бе Радомир Чолаков, а Мая Манолова му отговори, че не е чел внимателно. Защо е това настояване, че сме криза, запита Чолаков. Заради държавата трябва да се държи мнението, че закони не могат да бъдат приемани за една нощ. Бог да пази България, завърши Радомир Чолаков.

Атанас Славов от „Демократична България“ заяви, че това, което чува днес, е, че все още не е време да се приемат текстове за дистанционно гласуване и гласуване по пощата.

Той припомни, че в мандата на по-миналото НС, лично е участвал в работната група, изработила текстовете за електронно дистанционно гласуване, те били приети и вече трябвало да бъдат приложени. Били целенасочено отменени от мнозинството на ГЕРБ.

На тези избори хората дали много ясен мандат за промяна на изборите и управлението на страната. Този парламент не би си свършил работата, ако не приеме промени в посока електронно гласуване и гласуване по пощата, подчерта Славов.

Адвокат Николай Хаджигенов от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ допълни, че качеството на пощите е средно ниво, но оператор на пощенска услуга не е само „Български пощи“. Не е ли абсурдно това да бъдат аргументите през 2021 г., недоумява Хаджигенов.

Депутатът от БСП Тодор Байчев забеляза законодателен ентусиазъм в ресорната парламентарна комисия.

Голяма част от законодателните промени се преповтарят, отчете Байчев.

БСП ще подкрепят само един законопроект, за да бъде отворена темата за дебат и да започнат промените такива, каквито са нужни. Байчев също е притеснен от гласуване по пощата. За БСП има една червена линия, за която няма да отстъпят – електронното дистанционно гласуване.

БСП няма да подкрепят мажоритарната изборна система и прагът да падне 5% за преференции.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид също се съгласи, че законодателство не се приема за една нощ, което важи и за изборните правила. Трябва да бъдат подменени онези изборни правила, около които има доста по-широк консенсус, да не се променят технологията на гласуване и политическата система като начин на гласуване, подчерта Хамид.

ДПС ще подкрепи видеонаблюдението на изборите, увеличаване на избирателните секции в чужбина и машинното гласуване.

Машинното гласуване се проваля заради софтуера, заради самите машини и заради нежеланието на администрацията да въведе нормални машини за гласуване. Машините блокират и, срам – не срам, гласувах на хартия. Ако със същите машини, същия софтуер се проведат избори, тежко и горко ни, защото тогава ще се изправим пред хипотезата да саботираме изборния процес, без да искаме, категоричен бе Хамид.

ДПС настояват за становище на ДАНС, МВР и ДАЕУ, защото някои машини били транспортирани от частни куриерски фирми. Пред нас стоят тежки въпроси в технологията на машинното гласуване, защото с идеята да се елиминира субективния елемент, да не направим по-голяма беда, предупреди Хамид Хамид.

Според него не се очертава толкова дълъг хоризонт, за да бъде прието всичко, което се прилага. Хамид Хамид се надява да има обединение на всички парламентарни сили до три точки за промените в ИК.

Още през 2016 година подалият оставка премиер Борисов обеща ГЕРБ да подкрепят идеите от референдума, организиран от Слави Трифонов заедно с президентските избори. Още тогава Борисов заяви, че е задължително свикването на ВНС – идея, която лансира това лято по време на протестите под прозорците си, а и актуализира веднага след изборите на 4 април.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Държавният глава награди юриста проф. Екатерина Трендафилова

Президентът Румен Радев удостои изтъкнатия юрист проф. Екатерина Трендафилова с Почетния знак на държавния глава, съобщиха от администрацията на държавния глава. Това стана на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Тя е отличена за значимия си принос за развитието на националните, европейските и правни традиции и по повод 16 […]