Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ивайло Мирчев обвини ГЕРБ – правят шоу като ИТН

Снимка; архив БГНЕС

От ГЕРБ говорят за третия мандат и предлагат да бъде даден на „Демократична България“ само за да избегнат от отговорност за това, че няма да подкрепят втория мандат. Това заяви в студиото на Нова телевизия депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. „Когато хората са ви избрали и вие сте победител, вие имате много тежка отговорност пред хората и не може да се държите като на шоу„, отправи критика към партията на Бойко Борисов депутатът.

Иначе от ГЕРБ нямат сериозни аргументи да не подкрепят декларацията на „Продължаваме промяната“, която днес влиза в пленарна зала за обсъждане след като до понеделник номинираният за премиер Николай Денков трябва да върне папката с мандата на „Дондуков“ 2. Сериозни аргументи да не подкрепят мандата нямат и от БСП, убеден е Мирчев. Макар и да продължи да убеждава, че вторият мандат и съставяне на редовно правителство е шансът в момента политическата криза да бъде преодоляна, явно Ивайло Мирчев е по-скоро песимист за случването му. Вчера в пленарна зала той и колегите му видели как всички останали политически партии „работят вече за избори“.

От това, което видяхме вчера в НС, всички освен ДБ работят за избори. Някои от нас напусната залата, защото дори не искахме да ставаме свидетели на това, което се случва.“

Разискваният доклад за Gemcorp действително е разкрил притеснителни неща, включително пробив в националната сигурност, корупция и руски интереси, както „Демократична България“ е констатирала още в 47-ото Народно събрание. Според Мирчев обаче дискусията вчера е похабила ценно парламентарно време за належащо законотворчество.

Иначе Ивайло Мирчев посочи, че декларацията не е предизборна програма, а една ясна декларация с приоритети за управление и предупреди, че ако политическата нестабилност в България продължи, страната ще изпусне шанса си за влизане в Еврозоната на 1 януари 2024 г. и в Шенген и „няма да има невинни по веригата„. Ще имаме и сериозни проблеми с Плана за възстановяване и устойчивост.

Докато част от партиите в парламента продължават да се държат като в детска градина, България няма да реализира приоритетите си за присъединяване към Шенген и Еврозоната, и за навременно усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.“

Третият мандат е отговорност на Румен Радев, той ще избере на кого да го връчи, посочи Ивайло Мирчев, като заяви, че е спекулативно в момента да се говори за това какво ще се случи и какво ще направят от ДБ. Във всеки „няма да ни постави в деликатна ситуация“ и от формацията ще поемат отговорността си.

По отношение на изслушването на заплашения от Кремъл разследващ журналист Христо Грозев депутатът от ДБ отново настоя за обяснение от главния прокурор Иван Гешев. „Част от институциите ни бездействат по ключови казуси, касаещи националната сигурност на България„, разясни Мирчев. Той потвърди, че следствени материали за взривовете в български военни складове, които Грозев е разследвал, не са предоставени на партньорски държави, където се водят сходни разследвания за престъпна и диверсионна дейност на руското военно разузнаване. Мирчев подчерта, че прокуратурата дължи отговори защо не е действала активно и е покрила пълната информация.

Припомняме, че прокуратурата обяви, че разследва случаите заедно с този за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през април 2021 г.

Ивайло Мирчев припомни, че е поискал изслушване и на служебния енергиен министър Росен Христов относно 13-годишната сделка за доставки на природен газ от Турция. „България си купува газ от Турция, но най-много газ там влиза от Русия. Искаме изслушване, за да видим дали не става дума за заобикаляне на санкциите„, заключи Мирчев. Освен това не е ясно защо ни е дългосрочен договор при положение, че следващата година ще имаме достъп до терминалите на Александруполис.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

Заплашиха певицата Прея с убийство в София

Заканата беше предшествана от изключително дълъг психопатски разговор, сподели още изпълнителката

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

Певицата Дебора поиска прошка в храма след пиянската изцепка на пътя

В църква влезе певицата Дебора, която през миналата седмица...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Проруски хакери ударили правителствени агенции в САЩ чрез Microsoft

Хакери, свързани с руското правителство, са чрез системата за...

Иран привика посланиците на Великобритания, Франция и Германия

Министерството на външните работи на Иран привика в неделя...

CNN: САЩ няма да участват в евентуална атака срещу Иран

След въздушния удар на Иран по израелска територия, експерти...

Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Индонезия

Eвакуираха най-малко 800 души след множество изригвания на вулкана...

Удължиха с 20 дни срока за обществено обсъждане на новия Закон за съдебната власт

Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон...

Британският премиер осъди нападението на Иран (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Британският министър-председател Риши Сунак осъди въздушната атака на Иран...

САЩ прехвърлят войски в Сирия и Ирак

Командването на САЩ премества допълнителни сили в Близкия изток...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img