Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ивайло Мирчев: Газовата криза няма да събори правителството

Снимка: в-к „Марица“

„Не мисля, че е възможно газовата криза да събори правителството, защото действията на правителството и управляващите са доста адекватни“.

Това заяви на въпрос депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, след като вчера Русия ни спря газа.

Коментарът си той направи преди да вземе участие на кръга маса на тема: „Политиките за нисковъглероден преход на българската енергетика“.

За това дали в управляващото мнозинство се обмисля предсрочно прекратяване на договора с „Газпром“, Мирчев отговори на въпрос, че се обсъждат всякакви варианти, за да бъде защитен българският интерес. Политиката, в която се прекланя главица, е прекратена. Трябва да гледаме българския интерес, бизнеса, потребителите да имат газ и да не бъдат прекратявани доставките.

Мирчев увери, че няма проблем в близките месеци с доставките на газ за България. Правителството работи по сценария за спиране на руския газ и това е причината в момента да има осигурени доставки от други страни към страната ни. Когато бъде готова връзката с Гърция, ще бъде доста по-улеснено влизането на цялото ни нужно количество газ, за да можем да вкараме 1/3 азерски газ и другата част – газ от други страни, като част от него ще мине и през Турция, обясни Мирчев.

Най-лошият сценарий е, ако спрат доставките на газ за всички европейски страни. Тогава вече има план на Европейския съюз и е възможно да има ограничаване на част от потреблението. Това е най-лошият и крайният вариант, за който засега няма изгледи да се случи, предупреди Мирчев.

Той отбеляза, че е хубаво, че Европа узря най-после, че трябва да се прекрати зависимостта от Русия и „Газпром“, които не са надежден доставчик на газ.

Според Ивайло Мирчев България е длъжна да стигне до Арбитражен съд, защото трябва да се защити българският интерес. Има ясно и категорично нарушаване на договора, който е между България и Русия, каза още Мирчев в отговор на въпрос.

Според него е странно, че президентът Румен Радев е попитал правителството в лицето на Кирил Петков и Асен Василев защо е спрян газът, вместо да попита руският президент Владимир Путин.

За българската делегация, която замина в Киев и дали това ще наклони везните за одобряване на военна помощ в Украйна, Мирчев заяви, че очаква предложението на ДБ да бъде гласувано и да получи подкрепа следващата седмица от коалиционните партньори и опозицията – да се даде военна помощ на Украйна.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия удари телевизионната кула в Харков

Телевизионната кула в Харков, архивни кадри По време на обстрела...

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

Антон Хекимян: В Столичната община е пълен хаос

Антон Хекимян е общински съветник на ГЕРБ в Столичния...

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

САЩ санкционират организации, набирали средства за заселници от Западния бряг

САЩ наложиха санкции на две организации, които според тях...

Кадиров от фитнеса: Не умирам, вдигам железа (ВИДЕО)

Чеченският президент Рамзан Кадиров се опита във вторник да...

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че блокът все още...

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рядко посещение в Ирак в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img