Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иван Шишков: Очакваме до края на септември да потече газ по интерконектора

Снимка: архив БГНЕС

Има напредък по завършването на интерконектора с Гърция. Строителят пое ангажимента между 10-15 септември да бъде завършен. Би трябвало до края на септември да потече газ по интерконектора. Това каза пред БиТиВи служебният министър Иван Шишков.

Още втория ден в служебното правителство поканих строителите на газовата връзка, обясни тя. Би трябвало до края на септември да потече газ по интерконектора, каза той.

Той обясни, че има дребни неща за довършване, но целта е да се стигне до Акт 16 и в момента на завършване на строителството да са прегледани документите.

Със сигурност не е 1% недовършеното по интерконектора, имаше и много недовършени дейности, имах усещането, че строителят бе загубил инерцията. Целта ми бе да го мотивираме, че определени дейности трябва да се завършат сега и веднага. Има дейности, които нямаше как да бъдат завършени, каза Шишков.

По думите му ежедневно работят със строителния надзор, за да може да съберат всички необходими документи.

Магистралите у нас са правени на парче, не са поддържани добре, заяви служебният строителен министър. В седми и осми лот на АМ „Хемус“ се оказа, че трасето не отговаря на изискванията. Т.е. се оказва, че на средата на тази магистрала нямаме трасе. Другата част от връзката на магистралата е връзката Русе ГКПП „Маказа“ от магистралата, която е от Русе към Велико Търново няма планиран пътен възел с АМ „Хемус“, обясни той.

Относно строителството на АМ „Хемус“ той обясни, че политиците изгониха строителите от сцената на магистралите. Служебният регионален министър добави, че ще осигури финансиране за първи, втори и трети лот на АМ „Хемус“, защото строителството не може да бъде спряно.

Ремонтите са планирани погрешно – да завършат в края на лятото, а не да свършат преди лятото. Нямаме конкретна планираност за ремонт на пътища, всичко се прави на парче, каза Шишков.

По думите на министър Иван Шишков са правени опити за прикриване на установените незаконни ремонти на язовири в страната.

Той каза, че са правени опити за прикриване на установените незаконни ремонти на язовири в страната при управлението на ГЕРБ, които разкрихме в предишното служебно правителство. В края на 2021 година, след съвместни проверки на МРРБ и Министерството на икономиката и индустрията бе проверено държавното дружество „Монтажи“, което е ангажирано с ремонта на язовирите в лошо състояние. Установени са серия от нарушения, за които от Дирекцията за национален строителен контрол са издадени актове за незаконно строителство, каза Шишков.

Изненадващо вчера установих, че някой се е опитал да затъмни осветлените разкрития. През месец февруари т.г. е съставена комисия от МРРБ и Министерството на икономиката и индустрията, която излиза с решение, че ремонтите са аварийни и не е имало нужда от издаване на разрешителни за строеж за ремонтите„, обясни Шишков.

Министър Караджов дори излиза с тълкувателно писмо до всички главни архитекти на общините да издадат строителни разрешения за извършени аварийни ремонти на язовирите. Това е смущаващо, каза Шишков и уточни, че това е опит спасяване на незаконното строителство на държавата.

Шишков каза, че до няколко дни ще бъде финализиран текста за промени в ЗУТ, който да бъде внесен в парламента след обществено обсъждане, за узаконяване и търпимост на незаконните строежи по „Хемус“, язовирите и др. обекти.

Това е единственият възможен начин да се решат всички незаконни строителства, възложени от ГЕРБ, другото е опит за прикриване„, категоричен бе той.

Шишков увери, че зимното почистване на пътищата е осигурено, като до 7 септември е срокът на обявените конкурси за избор на фирми.

По думите му до октомври ще започне програмата за саниране на обществени и жилищни сгради със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

1,2 млрд.лв. са средствата за саниране на жилищни блокове, а 600 млн.лв. е ресурсът за обществените здания. Заложено е гражданите, които кандидатстват до месец март 2023 г. да получат 100% финансиране от програмата, а след тази дата ще доплащат 20% от сумата като съфинансиране„, обясни министърът.

Той информира, че най-вероятно възлаганията ще се правят от общините, както по предишните програми за саниране.

С наличния ресурс се очаква да бъдат енергийно обновени около 1300 средни жилищни блокове или 3,5 млн. кв. м. РЗП„, обясни Шишков.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Росен Желязков падна със 129 гласа (ВИДЕО)

Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков падна от...

ВМЗ – Сопот отчете рекордни приходи за 2023 г.

Печалбата на оръжейната компания е 828 млн. лв

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

Новият пакет военна помощ на САЩ тръгва за Украйна до дни

Първите доставки на американска военна помощ, включително тактически ракети...

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Лошо качество на водата в седем населени места във Варненско

Водата от водопроводната мрежа в седем населени места във...

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела...

САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

Съединените щати подготвят санкции, заплашващи да изключат някои китайски...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img