Иван Иванов против да се разговаря с „Газпром“ като основен доставчик

News24sofia.eu
Views 12821
0 0

Природен газ ще има, но вероятно с доста по-висока цена. След септември месец цената на природния газ ще намалее, защото ще бъдат осигурени доставките от Азербайджан. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред БиТиВи.

Иванов е категорично против да преговаряме с „Газпром“ и да разчитаме на тях за основен доставчик на газ. „Газпром“ показа и доказа, че не е надежден доставчик, изтъкна шефът на КЕВР.

Той не знае дали ще бъде въведена извънредна ситуация в страната заради газа – не е нужно и не е основателно.

Снабдяването на България с газ ще протича главно от три направления: малко над 1 млрд. кубични метра и още допълнителни половин милиард от Азербайджан, от втечнен природен газ и по-леката част от договорките са именно количествата, които могат да бъдат осигурени от танкерите от САЩ. Въпросът е къде ще бъде разтоварен, за да бъде регазифициран и по какъв тръбопровод ще достигне до границата на България, посочи Иванов.

Има терминали за регазификация в Турция, освен на гръцкия остров Ревитуса.

България ще бъде подкрепена при необходимост, за да реши проблемите си. Важното е ние да бъдем част от обединена Европа, подчерта Иванов. Гаранциите не могат да бъдат дадени, след като допреди няколко дни едно вече в оставка правителство давало разнопосочни и непроверени сигнали.

Иванов даде пример, че бившият говорител на кабинета „Петков“ Лена Бориславова твърдяла, че сме щели да получаваме 4-5 пъти по-евтин газ. Къде е този газ сега, запита шефът на КЕВР, според когото е твърде вероятно цената на газа да е с увеличение от 60% и това да бъде утвърдено.

Кризисният щаб ще насочи усилията си да се достигне до едно гарантирано снабдяване не само до края на годината, но и през следващата, увери шефът на КЕВР. Щабът има повече от една цел за решаване на проблеми, свързани с природния газ, с течните горива и с тока. Кризисният щаб е създаден към изпълнителната власт и Иван Иванов не е негов член. Той присъства на заседанията на щаба заради въпросите, свързани с регулаторната дейност.

Иван Иванов увери, че ще бъдат намерени решения за газа. Компенсациите за топлофикациите са необходими, те няма да могат да изплатят задълженията си към „Булгаргаз“, посочи той. От 1 януари 2023 г. цената на топлината енергия няма да се променя, успокои шефът на КЕВР.

Със сигурност ще има решение, не може да бъде спряна дейността на Топлофикация-София„, изтъкна Иван Иванов.

„Булгаргаз“ дължи данъци в размер на 105 млн. лв. към НАП. За да плаща за доставките на газ, дружеството трябва да бъде подпомогнато финансово. Какъв обаче ще бъде механизмът, все още не е известно.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Карадайъ: Коалицията след изборите е неизбежна, но каква?

С ГЕРБ не сме били в коалиция, но с БСП в Тройната коалиция сме били и икономическите показатели за България за последните 32 години са от този период. С това се похвали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в специално интервю за БиТиВи. На Мустафа Карадайъ му е прелюбопитно как лидерът

Read More »