Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иван Гешев е разпоредил проверки в затворите и затворническите общежития

Иван Гешев е разпоредил проверки в затворите и затворническите общежития. Това съобщават от прокуратурата.

На 31.05.2021 г. със заповед на главния прокурор Иван Гешев е разпоредено извършването на проверки в затворите и затворническите общежития. Същите се извършват в съответствие с правомощията на прокуратурата по осъществяване на надзора за законност при изпълнението на наказанието лишаване от свобода.

На административните ръководители на Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратури в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Плевен, Ловеч и Враца, е възложено сформирането на екипи за извършването на проверки в затворите и затворническите общежития. Проверките имат за цел да установят спазват ли се разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) и съответната актуална заповед на министъра на правосъдието, регламентиращи притежаването и забраната за притежаване и ползване на вещи и предмети от лишените от свобода.

В хода на проверките следва да се установи и дали пенитенциарната администрация еднакво и точно е прилагала закона при издаването на заповед за „домашен отпуск“ на лишените от свобода в периода 01.06.2020г. – 31.05.2021г.

Обект на проверката са и организацията на охраната в затворите и затворническите общежития, както и дали се спазва регламентирания в ППЗИНЗС ред при постъпили оплаквания за упражнено насилие – осигурява ли се незабавен достъп до медицински специалист, извършва ли се щателен медицински преглед, предприемат ли се незабавни действия по уведомяване на съответната прокуратура и изпращане на относимите документи, осигурява ли се допълнително освидетелстване на пострадалия от независим експерт и др.

Проверяващите следва да установят какъв е броят на регистрираните случаи на постъпили оплаквания за упражнено насилие и констатирани травматични наранявания за проверявания период, по колко от тях е уведомена съответната прокуратура и как са приключени образуваните преписки.

Докладите за резултатите от проверките следва да се изготвят в кратки срокове. Указано е в случаи на установяване на данни за престъпления или нарушения, да се предприемат необходимите действия за отстраняване на закононарушенията и ангажиране на наказателна и/или дисциплинарна отговорност на виновните лица.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

Ваня Григорова слага край на мандата на псевдоелита, а старите лица да отсъпят

Общинският съветник Ваня Григорова регистрира участието си за НС...

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Азия – най-засегнатият континент от климатични бедствия през 2023 г.

През миналата година Азия е била най-засегнатият регион в...

Осъдиха на доживотен затвор мъж от Шуменско, убил приятелката си

Деянието е извършено в условията на домашно насилие

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се „въздържат от по-нататъшни действия“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в...

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img