Ива Митева ще председателства и 46-то Народно събрание (СНИМКИ/ВИДЕО)

Антон Кутев и БСП тестваха гласуването на правителство

Views 42058
0 0
Снимка: БГНЕС

Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана за председател на 46-то Народно събрание. 137 депутатите гласуваха „за“, 99 се въздържата и един гласува против.

По второто предложение от БСП – Кристиан Вигенин, гласуваха 35 за, 6- против и 137 се въздържаха.

По парламентарни групи депутатите гласуваха

Има такъв народ – 63 „за“

ГЕРБ/СДС – 62 „въздържал се“

БСП – 1 „против“ и 34 „въздържал се“

Демократична България – 34 „за“ и един „въздържал се“

ДПС – 28 „за“ и един „въздържал се“

ИБГНС – 13 „за“

По време на дебатите за избор на нов председател на парламента, Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че предлагат за нов парламентарен шеф Ива Митева, бивш председател на 45-то Народно събрание. Той представи биографията ѝ на вниманието на депутатите и посочи, че тя е най-достойният председател и на 46-о Народно събрание.

БСП предложи за председател на 46-то Народното събрание Кристиан Вигенин. Точно такъв човек е необходим на парламента, защото е обща отговорността ни да върнем доверието на гражданите, да работим заедно, ефективно и да решаваме проблемите на хората, аргументира се Корнелия Нинова.

Депутатът от БСП Георги Кадиев аргументира своя отрицателен вот за Ива Митева с липсата на разговор между партиите. „Това гласуване е тест за гласуване на правителството. „Липсата на разговор между партиите могат да кажа, че тази липса ще доведе до провала и на този парламент„, предупреди Кадиев.

Той познава хора от ГЕРБ, ДПС и от други партии, че не са корумпирани, но и такива, които са корумпирани. Кадиев познава хора, които са анти статуквото, но са гласували за Пеевски. Какво се промени за два месеца в тези хора, запита Георги Кадиев.

Прокарването на разделителна линия статукво – антистатукво, което не е правилно, ще доведе до провала на парламента и до евентуалното връщане на ГЕРБ на власт, изтъкна Кадиев. Трябва да започнем официални преговори, завършващи с подписано споразумение, настоя той.

Ваша е отговорността, започнете разговори и започнете да търсите начин да си говорим, обърна се Кадиев към депутатите от ИТН.

Новоизбраният председател на 46-о Народно събрание Ива Митева заяви, че Народното събрание заема първостепенно място в държавната система и определя основните политики на правителството. Народното събрание не само законополага, но и упражнява парламентарен контрол, което означава силен парламент, подчерта Митева.

Силен парламент означава и постоянно търсене на отговорност от членовете на Народно събрание. Ние трябва да положим усилия, за да се изпълнят принципите на правовата държава, настоя Митева.

Ние трябва да помним за какво сме избрани, да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинския парламентаризъм. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали, каза тя.

Ние трябва да изпълним поетите ангажименти към българските граждани със законодателство за по-добър живот, здравеопазване, образование и законодателство за постигане на реална съдебна реформа, открои Ива Митева.

Тя вярва, че в 46-о Народно събрание ще бъдат приети закони, с които да живеят достойно всички български граждани. Мика Зайкова ѝ пожела успех и „след 4 години да си тръгне от председателския стол на Народното събрание.

Заместник-председатели на 46-о Народното събрание станаха Виктория Василева от „Има такъв народ“, Росица Кирова от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от „Демократична България“, Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от „Изправи се. БГ. Ние идваме“.

Законотворците гласуваха единодушно за направените предложения, както и предложението за правилник на вътрешния ред.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Контакти и информация за автора:

Екип: Тодор Стефанов, Софи Димитрова,

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Резултатите от проверката на "Пирогов" може да паднат в съда

Медиците в „Пирогов“ искат оставката на служебния министър на здравеопазането д-р Стойчо Кацаров, защото са обидени и са стигматизизрани. Това заяви пред bTV председателят на УС на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По негови думи това е опасно, защото тази болница е емблема за българското здравеопазване. Маджаров подчерта, че БЛС подкрепя […]