Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ива Митева не се притеснява от двата знака „въздържал се“ на ДБ и ДПС

Снимка: БГНЕС

Ива Митева е възложила два одита – за ремонта на станцията, която използва Народното събрание във Велинград и за възнагражденията на служителите в Народното събрание. Тя е уведомила президентския съвет, че народните представители не може да заседават в сградата на Партийния дом, защото няма система за озвучаване, няма система за гласуване и тече ремонт в половината сграда.

Запитана как би коментирала, че е избрана от гласовете на ДПС и дали е имало предварителни разговори за това, Ива Митева заяви, че става дума за гласуване. Никой не може да спре народните представители да гласуват, защото в крайна сметка за това са избрани – да бъдат в сградата, да гласуват, „като това е редно и достойно“, аргументира се Митева.

На въпрос на Информационна агенция News24sofia.eu дали я притесняват гласовете „въздържал се„, гласували за нейната кандидатура, Ива Митева заяви: „Не, напротив, радват ме гласовете „въздържал се“. Биха ме притеснили, ако бях „против“, но тъй като са въздържали се аз разчитам този знак, който ви казах, а не знак срещу кандидатурата като такава.„.

Тя обясни, че основните въпроси, които се повдигнали са свързани с работата на Народното събрание, работата по действащия правилник на 45-то НС, как да се организират комисиите и как да се гледат законопроектите. Взехме решение, че започваме да пишем нов правилник, като до вторник трябва да бъде готов, каза Митева в отговор на въпрос на News24sofia.eu.

Според нея може да се помисли за допълнителни глоби в правилника, но и не бива да се злоупотребява с това. Трябва да започне да се спазва правилникът на Народното събрание, трябва да се прилагат всички възможности и санкции да се прилагат по правилник, за да се внесе ред в залата, каза още тя.

За да не се бърза с приемането на законите, трябва да има период, в който те да се гледат само в комисия и след това да влизат само в пленарна зала, поясни Митева.

В момента в правилника е отменен спадащият кворум, може и само лично да се гласува, което предполага комисиите да не бъдат в един и същи ден, уточни Ива Митева.

Внимателно трябва да помислим, знаем нагласите на обществото, биха обвинили депутатите, че не работят, посочи Митева.

Тя иска комисиите да работят усилено, внимателно да се уреждат текстовете, а не да има приемане на закони за по една нощ.

Всеки в залата е свободен да гласува както намери за добре, каза и заместник-председателят на парламента Виктория Василева в отговор на въпрос как приема подкрепата от ДПС към избора за председател на Народното събрание. Председателският съвет се съсредоточи върху непосредствените задачи на НС – конституирането на комисиите и правилника на Народното събрание. Оттам насетне можем всеки един ден да бъдем викани на председателски съвет и да вземем всякакви решения, очаква Василева.

Тя е оптимист за излъчване на работещо правителство още с първия мандат.

За Ива Митева по парламентарни групи депутатите гласуваха:

Има такъв народ – 63 „за“

ГЕРБ/СДС – 62 „въздържал се“

БСП – 1 „против“ и 34 „въздържал се“

Демократична България – 34 „за“ и един „въздържал се“

ДПС – 28 „за“ и един „въздържал се“

ИБГНС – 13 „за“

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Българската икономика губи над 1 млрд. лв. от неприемането ни в Шенген по суша

Пропуснатите ползи за България от неприемането ни в Шенген...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Васил Терзиев: Вълка иска сам да събори незаконния си хотел

По план върви събарянето на хотела на Румен Гайтански-Вълка...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Седем години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

Престъплението е извършено през 2018 година

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img