Ива Митева не се притеснява от двата знака „въздържал се“ на ДБ и ДПС

Прочитания 21843
0 0
Снимка: БГНЕС

Ива Митева е възложила два одита – за ремонта на станцията, която използва Народното събрание във Велинград и за възнагражденията на служителите в Народното събрание. Тя е уведомила президентския съвет, че народните представители не може да заседават в сградата на Партийния дом, защото няма система за озвучаване, няма система за гласуване и тече ремонт в половината сграда.

Запитана как би коментирала, че е избрана от гласовете на ДПС и дали е имало предварителни разговори за това, Ива Митева заяви, че става дума за гласуване. Никой не може да спре народните представители да гласуват, защото в крайна сметка за това са избрани – да бъдат в сградата, да гласуват, „като това е редно и достойно“, аргументира се Митева.

На въпрос на Информационна агенция News24sofia.eu дали я притесняват гласовете „въздържал се„, гласували за нейната кандидатура, Ива Митева заяви: „Не, напротив, радват ме гласовете „въздържал се“. Биха ме притеснили, ако бях „против“, но тъй като са въздържали се аз разчитам този знак, който ви казах, а не знак срещу кандидатурата като такава.„.

Тя обясни, че основните въпроси, които се повдигнали са свързани с работата на Народното събрание, работата по действащия правилник на 45-то НС, как да се организират комисиите и как да се гледат законопроектите. Взехме решение, че започваме да пишем нов правилник, като до вторник трябва да бъде готов, каза Митева в отговор на въпрос на News24sofia.eu.

Според нея може да се помисли за допълнителни глоби в правилника, но и не бива да се злоупотребява с това. Трябва да започне да се спазва правилникът на Народното събрание, трябва да се прилагат всички възможности и санкции да се прилагат по правилник, за да се внесе ред в залата, каза още тя.

За да не се бърза с приемането на законите, трябва да има период, в който те да се гледат само в комисия и след това да влизат само в пленарна зала, поясни Митева.

В момента в правилника е отменен спадащият кворум, може и само лично да се гласува, което предполага комисиите да не бъдат в един и същи ден, уточни Ива Митева.

Внимателно трябва да помислим, знаем нагласите на обществото, биха обвинили депутатите, че не работят, посочи Митева.

Тя иска комисиите да работят усилено, внимателно да се уреждат текстовете, а не да има приемане на закони за по една нощ.

Всеки в залата е свободен да гласува както намери за добре, каза и заместник-председателят на парламента Виктория Василева в отговор на въпрос как приема подкрепата от ДПС към избора за председател на Народното събрание. Председателският съвет се съсредоточи върху непосредствените задачи на НС – конституирането на комисиите и правилника на Народното събрание. Оттам насетне можем всеки един ден да бъдем викани на председателски съвет и да вземем всякакви решения, очаква Василева.

Тя е оптимист за излъчване на работещо правителство още с първия мандат.

За Ива Митева по парламентарни групи депутатите гласуваха:

Има такъв народ – 63 „за“

ГЕРБ/СДС – 62 „въздържал се“

БСП – 1 „против“ и 34 „въздържал се“

Демократична България – 34 „за“ и един „въздържал се“

ДПС – 28 „за“ и един „въздържал се“

ИБГНС – 13 „за“

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Депутатите мислят върху президентски избори от 22.10 до 22.11

Няма краен срок за становищата