ИТН се мобилизират с подписи за референдум и за изборите (СНИМКИ)

Views 11500
0 0
Снимка: БГНЕС

Инициативният комитет, ръководен от Слави Трифонов за провеждането на референдум за президентска република внесе уведомление до председателя на Народното събрание. Събирането на подписи започва от утре, 24 януари.

Сега е точният момент, съобщи Ивайло Вълчев, макар и да призна, че е отнело известно време за формулиране на въпроса за всенародното допитване. Очаквахме малко по-рано да го направим, поясни той.

Организация за събиране на подписи ще има в цялата страна. А бланка за подписката ще може да се изтегли и онлайн. Опитваме се да привлечем всички мислещи хора, каза Вълчев. Иначе те са на мнение, че е време да се промени държавното управление, защото парламентарната република е изчерпана.

Инициативният комитет е от 12 човека, каза и Филип Станев. Той е оглавяван от Слави Трифонов. В него влизат и бившите депутати от партията Пламен Данаилов и Андрей Чорбанов.

Засега стана ясно, че „Има такъв народ“ ще се явят на предстоящите предсрочни избори самостоятелно. 

Структурите били в прекрасно състояние, увериха представителите.

За бъдещето на ИТН предстои пресконференция на партията, начело с Трифонов – до края на тази седмица.

Снимка: Светломир Стоянов, Информационна агенция News24sofia.eu

Припомняме, през 2016 г. отново се проведе национален референдум, иницииран от Инициативен комитет с председател Слави Трифонов. А въпросите включени в него бяха три:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Избирателната активност в националния референдум бе 50,59 на сто, като 0,67% не достигнаха, за да направят резултатите от допитването задължителни.

Припомняме и че на последните парламентарни избори, проведени на 2 октомври 2022 г., „Има такъв народ“ остана под чертата за влизане в 48-ото Народно събрание с 3.83% подкрепа. Така партията се оказа най-големия губещ от предсрочните избори, тъй като в предишния парламент те влязоха с 249 743, а на 2 октомври събраха едва 96 065 гласа.

Снимка: Светломир Стоянов, Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: Светломир Стоянов, Информационна агенция News24sofia.eu

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Васил Димитров

Васил Димитров се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2022 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

МВнР привика за консултации посланика ни в Северна Македония

МВнР извика за консултации посланика ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, съобщават от пресцентъра на министерството. От ведомството посочват, че причината за временното му връщане в страната е ескалацията на престъпления и актове на омраза срещу българите в РСМ през последните месеци. От МВнР изброиха няколко сериозни инцидента, белязали […]