ИТН „открадна“ 5% от привържениците на ГЕРБ

Прочитания 91764
0 0

От „Галъп интернешънъл“ представиха данни за разпределението на гласовете на тези избори спрямо вота на 4 април.

Резултатите показват, че ГЕРБ са загубили около 200 000 гласа спрямо изборите през април. Причината според агенцията е, че около 15 000 привърженици на партията този път не са гласували. От заявилите, че на 4 април са гласували за ГЕРБ и гласували и на 11 юли, 84% повтарят вота си. 5% пък сега са гласували за ИТН (или над 30 000 души), а 3% – за ДБ (близо 20 000 души). Останалите са разпределени към различни партии.

„Галъп“ отчита, че „Има такъв народ“ са добавили около 100 000 гласа към сметката си от 4 април.

70% от гласовете на ИТН сега идват от хора, които преповтарят вота си от 4 април, а 10% идват от негласували или гласували „Не подкрепям никого“ на 4 април (над 60 000). 6% от гласувалите за ИТН днес пък през април са гласували за ГЕРБ-СДС, а 5% – за БСП.

Относно „Демократична България“ агенцията измерва, че гласовете за тази партия са главно от хора, които и на 4 април са гласували отново за нея (67% от днешния вот за ДБ). Във вота за ДБ се регистрира и сериозен прилив на негласували на 4 април – 8% или над 25 000 гласа. 6% от гласоподавателите на ДБ днес пък през април са гласували за ГЕРБ-СДС (близо 20 000 души), а 5% – за ИТН. Останалите гласове идват от други партии без значителни натрупвания за някоя от тях.

Ог „Галъп“ посочват, че очаквано в хода на деня са натежали гласовете за партията на Слави Трифонов. По този начин първоначално отчитаната преднина за ГЕРБ се е стопила. Твърдите електорати „олекнаха“ бързо, което направи съществени размествания. „Има такъв народ“ измести БСП, а ДПС отстъпи четвъртото място на „Демократична България“, посочват от агенцията и допълват, че ясно се отличава динамиката в затваряне на „ножицата“ между ГЕРБ и ИТН. В крайна сметка обаче водачеството оставало по-скоро символно заради изравнените позиции.

Относно избирателната активност проучването сочи, че този път по-ниско като относителен дял, е участието на групи със застрашен социален статус като млади, незаети и т.н. Това би могло да е индиректен показател и за по-ниски зависими вотове. Според „Галъп“ роля за това играят и сезонът, предизвестената управленска конфигурация или съпротивата срещу повторение на вота.

Снимка 538741
Снимка: „Галъп интернешънъл“
Снимка 538739
Снимка: „Галъп интернешънъл“

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Обрат в битката за първото място: ИТН изпреварва ГЕРБ при обработени 98.92% протоколи (ОБНОВЕНА)

Броенето до последен глас продължава