Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ИТН „открадна“ 5% от привържениците на ГЕРБ

От „Галъп интернешънъл“ представиха данни за разпределението на гласовете на тези избори спрямо вота на 4 април.

Резултатите показват, че ГЕРБ са загубили около 200 000 гласа спрямо изборите през април. Причината според агенцията е, че около 15 000 привърженици на партията този път не са гласували. От заявилите, че на 4 април са гласували за ГЕРБ и гласували и на 11 юли, 84% повтарят вота си. 5% пък сега са гласували за ИТН (или над 30 000 души), а 3% – за ДБ (близо 20 000 души). Останалите са разпределени към различни партии.

„Галъп“ отчита, че „Има такъв народ“ са добавили около 100 000 гласа към сметката си от 4 април.

70% от гласовете на ИТН сега идват от хора, които преповтарят вота си от 4 април, а 10% идват от негласували или гласували „Не подкрепям никого“ на 4 април (над 60 000). 6% от гласувалите за ИТН днес пък през април са гласували за ГЕРБ-СДС, а 5% – за БСП.

Относно „Демократична България“ агенцията измерва, че гласовете за тази партия са главно от хора, които и на 4 април са гласували отново за нея (67% от днешния вот за ДБ). Във вота за ДБ се регистрира и сериозен прилив на негласували на 4 април – 8% или над 25 000 гласа. 6% от гласоподавателите на ДБ днес пък през април са гласували за ГЕРБ-СДС (близо 20 000 души), а 5% – за ИТН. Останалите гласове идват от други партии без значителни натрупвания за някоя от тях.

Ог „Галъп“ посочват, че очаквано в хода на деня са натежали гласовете за партията на Слави Трифонов. По този начин първоначално отчитаната преднина за ГЕРБ се е стопила. Твърдите електорати „олекнаха“ бързо, което направи съществени размествания. „Има такъв народ“ измести БСП, а ДПС отстъпи четвъртото място на „Демократична България“, посочват от агенцията и допълват, че ясно се отличава динамиката в затваряне на „ножицата“ между ГЕРБ и ИТН. В крайна сметка обаче водачеството оставало по-скоро символно заради изравнените позиции.

Относно избирателната активност проучването сочи, че този път по-ниско като относителен дял, е участието на групи със застрашен социален статус като млади, незаети и т.н. Това би могло да е индиректен показател и за по-ниски зависими вотове. Според „Галъп“ роля за това играят и сезонът, предизвестената управленска конфигурация или съпротивата срещу повторение на вота.

Снимка 538741
Снимка: „Галъп интернешънъл“
Снимка 538739
Снимка: „Галъп интернешънъл“
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Главчев няма план „Б“ за Външно

След като Даниел Митов се отказа

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че блокът все още...

ФБР: Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ

Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ...

Даниел Митов се отказва от Външно министерство (ОБНОВЕНА)

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

Васил Терзиев: Вълка иска сам да събори незаконния си хотел

По план върви събарянето на хотела на Румен Гайтански-Вълка...

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Борисов: ГЕРБ повече не носи отговорност за това правителство, а Радев (ВИДЕО)

Нека Стефан Димитров да остане на поста служебен вътрешен...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img