ИТН да заявят приоритети си и да призоват да ги подкрепят, според Симеон Дянков

Views 1721
0 0

Промяната, която очаква част от народа, не се вижда. Това каза пред БНР Симеон Дянков, бивш финансов министър.

Той обясни, че новите партии са дошли с претенции за нов модел на управление, а започват да работят с партии на статуквото, за да организират евентуален нов кабинет.

От друга страна – за новия кабинет се предлагат министри, които са вече действащи или действали в предишни правителства, допълни бившият финансов министър.

Според Дянков от „Има такъв народ“ не трябва да разговарят с всяка партия по отделно, а да заявят приоритетите си и да призоват да ги подкрепят.

Реално такива приоритети няма, а се говори с партиите явно за поддръжка и за подкрепа. В този смисъл – промяна няма, уточни той.

Симеон Дянков прогнозира, че заради липсата на стабилна управляваща коалиция ще се стигне и до трети парламентарни избори скоро.

Дянков подчерта, че икономическата и финансова стабилност на страна е „в добри ръце“ с министри като Кирил Петков и Асен Василев:

„Защо да не продължи това още известно време, за да има смислен кабинет със смислени приоритети“.

По думите му актуализацията на бюджета е една чисто счетоводна операция. Има по-големи приходи, повече пари влизат в бюджета, отколкото са били предвидени, те трябва по някакъв начин да се разпределят в Бюджетния закон. В известен смисъл това е необходимо, за да се узаконят тези нови разходи. Но и в двете посоки се руши моделът и на пенсионно, и на здравно осигуряване, уверен е той.

Бившият министър в правителството на ГЕРБ коментира, че партията сега е в кръгова отбрана и препоръча да бъдат обновени кадрите в икономиката и финансите и да предложат нови насоки.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Димо Димов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Независимите депутати запазват мястото си в комисии, отпада т.нар. спадащ кворум

Народното събрание да не заседава всяка седмица, както в момента, а на сесии и работата му да бъде разделена – комисии, сесии и парламентарен контрол. Предложението изхожда от „Има такъв народ“ и председателката на Народното събрание Ива Митева. Тепърва предстои да се обсъжда как да се организира работата на парламента, […]