Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ИТН бори фалшивите новини, искат законови промени

Снимка: архив БГНЕС

Парламентарната група на „Има такъв народ“ внася промени в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ), обяви председателят на парламентарната група на партията на Трифонов Тошко Йорданов.

Целта – да се носи отговорност за публикуване на статии с невярно съдържани. И по-конкретно – главният редактор на всяко издание – било печатно или в интернет, да бъде обявяван на видно място, като при невярна публикация да носи лична отговорност, когато дадена информация е публикувана без упоменаване на автора.

Защото към момента много често собственикът на медията се оказва някой мургавелко от някое гето. А така главният редактор, който носи отговорност, ще прецени дали да пусне неизвестна информация и да поеме този риск„, аргументира се Тодоров.

Втората поправка, която внасят от ИТН, е медиите да не могат да получават държавна подкрепа над 5% от годишния им оборот.

Обосновката е елементарна – твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че големите 2 частни телевизии формират бюджета си от разни оперативни програми. Затова дълги години наблюдавахме как те правиха доста творчески новини за управлението на Бойко Борисов„, добави депутатът.

Тошко Йорданов коментира и слуховете за готвения нов политически проект около Кирил Петков и Асен Василев: „Това е прекрасно, важно е гласоподавателите да имат повече избор„.

От ИТН не пропуснаха да отправят язвителен откос и към „Демократична България“. „Сравняват Кирил Петков с Джон Траволта. Знаете, има един филм на Траволта – „Лице назаем“. Да не се окаже, че ако този нов политически субект се появи, че вземе едно на заем от „Демократична България“, като така се окаже, че политическата и интелектуална тежест на г-н Христо Иванов рязко намалее“, образно коментира Филип Станев.

Предложението от страна на партията на Слави Трифонов предизвика и коментари кулоарите на парламента. Според председателят на комисията по култура и медии Тома Биков, ГЕРБ, следва да се мисли в посока изсветляване на дейността на медиите, но в проектозакона на ИТН има заложени подводни камъни. Такова например било ограничаването на държавните пари за медиите, което щяло да се отрази най-силно на регионалните такива, които страдат от хронично недофинансиране.

„Едва ли ще има време да приемем промени в тази насока в оставащият мандат на това Народно събрание“, заключи Биков.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Англия иска да забрани продажбата на цигари на родените след 2009 г.

Властите твърдят, че законопроектът ще създаде „първото поколение без тютюнев дим“

Емил Димитров: Петя Банкова направи доста бели в митниците

Емил Димитров е роден през 1962 г. в Перник....

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

Априлски сняг падна на Пампорово

Априлски сняг падна на Пампорово и високите части на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img