Историци обвиниха ВМРО в дълбок провинциализъм

Прочитания 203
0 0

АБВ с дискусия за идеята на ВМРО да се премахне от Кодекса на труда 24 май като Ден на славянската писменост.

Според воеводите писмеността е българска.

Хората на Румен Петков и интелектуалци искат устойчива политика в сферата на културата.

От Съюза на българските журналисти (СБЖ) са против внесения проект на воеводите. Професор Искра Баева определи предложението на ВМРО като провинциално.

Това предложение раздалечава България от Русия, по мнението й.

Тя вижда и сателитен синдром у патриотите да се присъединим към по-силния.

За Баева предложението на ВМРО отваря вратата Македония да каже, че 24 май е ден на македонската писменост, а и Русия да каже, че това е ден на руската писменост. Това е дълбок провинциализъм, погрешно разбран национализъм, категорична бе Искра Баева.

Димитър Бежански от БНР не е съгласен, че не е имало славянски език.

Славянски език е имало, имало е и негови различни диалекти, подчерта той.

Кирил и Методий са направили от българския диалект на славянския език българската азбука, по думите му.

Те не са научили този език в Солун на пазара, по мнението на Бежански. Езикът се учи вкъщи от майката. Трябва да се гордеем, че сме направили славянска азбука, категоричен е журналистът.

Професор Нина Дюлгерова подчерта, че живеем във времена на контролирана история. Историческият нихилизъм непрекъснато изпълва публичното пространство.

Според нея имаме история, с която можем да се гордеем.

Тя изрази съжаление от проекта на ВМРО. Откриването на нови фронтове не е добре нито за България, нито за славянската общност, категорична е Баева.

Разпиляват се идеите, разпиляват се тезите, но най-важното е, че се разпилява паметта, предупреди тя.

Професор Андрей Пантев каза, че проектът на ВМРО е парвенющина. Парвенюто се срамува как ще го приемат, парвенюто се срамува кой е баща му, парвенюто се срамува къде е живял, подчерта той.

Ние сме това, което сме, отсече Пантев.

Не може да казваш „мамо“, „любов“, „Бог “ и да казваш, че нямаш нищо общо със славянството, според него.

Преодоляваме една комбинация между парвенюто и сноба, коментира той събралите се на дискусията.

Нашата писменост се разпространява заедно с вярата, допълни професор Пантев, според когото няма смисъл азбуката ни да се нарича „българица“, защото ще станем смешни.

Без словесни дръвчения, настоява той.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хора с увреждания без достъп до варненския плаж

Хора с двигателни увреждания без достъп до варненския плаж, съобщи БНТ. Проблемът е, че на един от плажовете е построена пътека, която стига едва до средата на пясъчната ивица. Хората, които са на количка, как ще стигнат до водата? Ми, доникъде. Те ще стигнат на 10 метра от водата и

Read More »