Иран задържа три журналистки (СНИМКИ)

Екип на News24sofia.eu

На фона на месеци на протести в страната

Views 1438
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Иранските власти са задържали три журналистки през последните два дни, съобщава „Франс прес“.

Арестите идват на фона на месеци на протести в страната.

От 16 септември Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Властите твърдят, че стотици хора, включително членове на силите за сигурност, са били убити, а хиляди са били арестувани по време на „безредиците“, които според управляващите са подстрекавани от „враговете“ на Ислямската република.

През последните 48 часа най-малко три журналистки – Мелика Хашеми, Сайде Шафией и Мехрнуш Зарей, са били арестувани в Техеран„, съобщава в. „Етемад“, позовавайки се на Съюза на журналистите в Техеран.

Вестникът пише, че трите жени са били преместени в затвора „Евин“, където са задържани много от арестуваните във връзка с протестите. Не се съобщават причините за трите ареста.

Смята се, че около 80 журналисти са били арестувани от началото на безредиците в страната преди четири месеца.

Шафией е журналист и писател на свободна практика, Зарей пише за различни реформистки издания, а Хашеми работи за издание на име „Шахр“.

В края на октомври над 300 ирански журналисти подкрепиха изявление, критикуващо властите за „арестуването на колеги и лишаването им от гражданските им права„.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Песков: Указът за частичната мобилизация продължава да действа

Това обаче не означавало продължаване на мобилизацията