Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иран екзекутира журналист, вдъхновил протестите през 2017 г.

Иран екзекутира журналист, вдъхновил масовите протести заради икономическите проблеми на страната през 2017 г., информира АП.

Иранската държавна телевизия и новинарската агенция IRNA съобщиха, че 47-годишният Рухола Зам е обесен рано тази сутрин. Не се разкриват подробности.

През юни Зам бе осъден на смърт за „корупция на земята“ – обвинение, което често се използва при случаи, свързани с шпионаж и опит за сваляне на иранското правителство.

Сайтът на Зам AmadNews и създаден от него канал в популярното приложение „Телеграм“ разпространяваха информация за организирането на протестите и уличаващи сведения за ирански официални представители.

Тези демонстрации, които започнаха в края на 2017 г., представляваха най-голямото предизвикателство пред Ислямската република от протестите на Зеленото движение през 2009 г. Подобни масови протести имаше и през ноември 2019 г.

Първоначално протестите през 2017 г. бяха организирани заради резкия скок на цените на храните. Но впоследствие демонстрациите се разпространиха от град на град срещу цялата управляваща класа.

По време на демонстрациите преди 3 г. около 5000 души бяха задържани, а 25 загинаха.

През октомври 2019 г. Революционната гвардия съобщи, че е заловила Зам, който получи убежище във Франция, по време на сложна операция. Не се съобщава къде е хванат.

Зам е един от няколко опозиционери в изгнание, които бяха върнати в Иран през последната година.

Франция остро критикува наложената му смъртна присъда като „сериозен удар върху свободата на словото и медийната свобода в Иран“.

Журналистът се извини за действията си. По време на интервю през юли той съобщи, че е отслабнал с 30 килограма от задържането му.

Зам е син на реформатор от шиитското духовенство, който е работил за правителството в началото на 80-те г. на миналия век. Мохамад Али Зам изпрати писмо до ирански медии през юли 2017 г., в което казва, че няма да подкрепи сина си за журналистическата му дейност.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Билетът за влак скача с 20%

Увеличават се цените на билетите за пътуване с влак,...

Калин Стоянов още се надява на Шенген по суша до края на 2024 г.

Засилват външните граници със служители на Фронтекс

Лавров знае за френски инструктори в Украйна, споменава и България

Русия разполага с информация, че френски инструктори заедно с...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

Доц. Красен Станчев: Големите харчове в държавата ще доведат до рискове в бъдеще

Наблюдаваме мощно предизборно увеличаване на заплати в държавния сектор...

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img