Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иран екзекутира четирима израелски шпиони

Иран екзекутира четирима души, обвинени в работа за израелските разузнавателни служби, съобщава „Франс прес“.

Страната изпълни смъртно наказание четири дни, след като Върховният съд на ислямската република потвърди присъдите за „тяхното сътрудничество с разузнаването на ционисткия режим (Израел) и за отвличане„.

Нямаше възможност за обжалване на съдебното решение.

Други трима обвиняеми бяха осъдени на между 5 и 10 години затвор за престъпления срещу сигурността на страната, съучастие в отвличане и притежание на оръжие, съобщава се на уебсайта на съдебната власт.

Иран и Израел са въвлечени в продължаваща от години война в сянка. Ислямската република обвинява Израел в извършване на саботажи срещу нейни ядрени обекти и убийства, включително на учени.

На 22 май Ислямският революционен гвардейски корпус съобщи, че е арестувал членове на „мрежа, действаща под ръководството на израелската разузнавателна служба„.

Тези хора са извършили кражба, унищожаване на лична и обществена собственост, отвличане и принуждаване към даване на фалшиви самопризнания„, съобщиха тогава от гвардията.

В края на юли Иран съобщи за допълнителни арести на няколко души, за които се предполага, че са свързани с израелската разузнавателна служба Мосад. Сред тях са предполагаеми членове на забранена кюрдска бунтовническа група, планирала да атакува „чувствителни сайтове„.

Екзекуциите идват в момент на повишено напрежение в Иран след повече от два месеца на протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, след като беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло.

Повече от 300 души бяха убити при безредиците, включително десетки членове на силите за сигурност, съобщи в понеделник ирански генерал.

Хиляди са арестувани за размириците, като сред тях има и около 40 чужденци.

Иран обвинява своя заклет враг Съединените щати и техните съюзници, включително Великобритания, Израел и кюрдски групировки, базирани извън страната, в подклаждането на уличното насилие, което правителството нарича „бунтове“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

Демонтажът на МОЧА бе подновен

Подновиха демонтажът на Паметника на съветската армия, съобщава БиТиВи....

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Разследват украинския земеделски министър за далавери с държавна земя

Украинската агенция за борба с корупцията разследва министъра на...

Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай

Предавали са информация за военни технологии

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img