Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ИПИ съзира „свободно падане“ и полет на дефицита заради популизма на НС

Снимка; архив БГНЕС

Безпрецедентно кризисна ситуация с формирането на фискалната рамка на държавата за следващата година. Това отчетоха от Института за пазарна икономика (ИПИ), които по традиция представиха алтернативната си визия за това как следва да бъде конструиран държавният бюджет. Нещо обаче неслучило се сега, поради ясното заявление на служебния кабинет, че няма да внася нов бюджет за догодина, а ще продължи действието на този за настоящата 2022 година.

Ситуацията с бюджета и фискалната политика към момента е изключително драматична и то не защото все още нямаме бюджет, такива ситуации е имало и преди. Проблемът тази година е, че няма перспектива какво ще се случи с правителството, а липсата на такова означава, че липсва отговорен за това какво ще се случи с фискалната политика на страната„, представи основната теза на ИПИ Петя Георгиева, икономист в института.

Прогнозите на държавата за очакваното развитие на икономиката винаги в годините са се разминавали с окончателните резултати, но в момента дори не може да се предвиди какъв ще бъде размерът на брутния вътрешен продукт, което е основен фактор за правилен анализ, подчертават от ИПИ.

Режим на свободно падане„. Така пък икономистите окачествяват намеренията на депутатите за увеличение на минималната работна заплата, пенсиите и социалните разходи.

От всички 16 предложения в Народното събрание, едно-единствено е придружено с оценка на ефекта, а тя е просто едно число, което не е ясно как е смятано. Ако всички тези предложения бъдат приети, то най-консервативната оценка е допълнителни 5% спрямо БВП„, изтъкна Георгиева.

Размиване на отговорност и липса на правителство, което да поеме ясна и дългосрочна отговорност – това пък констатира Лъчезар Богданов от ИПИ. „Има натиск – и вътрешен, и външен, да си налягаме парцалите, и да се връщаме към нормални показатели. Има рекорден ръст на износа, рекордно ниска безработица, рекордна инфлация. И да се казва, че няма как да вържем бюджета, не звучи сериозно.“

Правителство има, но то е с много специфична характеристика – с временен, ограничен хоризонт„, контрира вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов, който взе участие в дискусията.

Макар и подчертавайки нееднократно, че не е привърженик на дясната концепция, че социалните разходи единствено развращават, а напротив, Пеканов изтъкна – в настоящата ситуация не е времето за „развързване на кесията“. Освен това – повсеместните стимули за бизнеса следва да бъдат редуцирани, за да се обърне кривата на инфлацията.

Икономиката се намира в положителен тренд, безработицата е рекордно ниска, инфлацията е висока. Не се намираме в шок от страна на липса на търсене, напротив – намираме се в шок от страна на предлагането, което води до покачване на инфлацията. И тук правилната политика е да се изтеглят стимулите, а не те да продължават и допълнително да натискат нагоре инфлационния процес„, каза вицепремиерът.

Това вече ставало факт, посочи той, чрез действията на Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ за вдигане на лихвите по кредитите.

„Таргетиране“, т.е. целенасоченост на мерките а не раздаване на „калпак“ – това пък е втората рецепта за постигане на устойчивост на държавните финанси според вицепремиера.

Не казвам, че в тази ситуация трябва да стигнем чак до балансиран бюджет. Не, все още имаме възможност за дефицити, но те трябва да се пазят за компенсиране на уязвимите потребители и фирмите, но тук всички мерки не трябва да бъдат на калпак, а да има таргериране„, добави Пеканов.

Планът за възстановяване и устойчивост пък бил инструмент, който да компенсира спадовете и да стимулира фирмите в устойчивото им развитие, не пропусна любимата си тема още той. „ПВУ предлага механизми, за да се случват инвестиции макар и по време на криза.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

Зелените изоставиха ПП-ДБ

Политическа партия "Зелено движение" ще се яви на изборите...

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

Британски генерал: Сянката на поражението надвисва над Украйна

Украйна може да бъде изправена пред реална заплаха от...

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img