Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ИПИ: Общините трябва да са умни, но и да имат ресурс

Общините трябва да бъдат умни – трябва да се инвестира в социална инфраструктура, в екология, но трябва да се инвестира и в трансформацията на икономиката. Това трябва да бъде подкрепено с допълнителни мерки за децентрализация и насочване на повече ресурс за общините. За това настоя икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев при представянето на изследването „Регионални профили 2020: показатели на прага на пандемията“.

Общините, дори и да са умни и да правят правилните политики, ако нямат ресурс, трудно ще се справят в сегашната ситуация, подчерта Ганев.

От проведеното изследване стана ясно, че столицата има 4 пъти по-голяма БДС на икономиката в сравнение с останалите. София е много доминирана от услугите с по-висока добавена стойност, докато Бургас и Варна също много сериозно доминират. Враца, Габрово и Стара Загора са доминиращите индустриални области. Навлязохме в пандемията с рекордна заетост – над 70%, докато в Монтана заетостта е под 50%. София-област дори изпреварва по заетост самата столица, отчете Петър Ганев и допълни, че без чужди капитали няма как да има подем в икономиката.

Кадрите ще бъдат ключови в процеса на трансформация на икономиката. Делът на населението с висше образование в София е над 50%, в Русе, Велико Търново, Габрово процентът е около 30% и до около 10% в Монтана.

Демографията си оставя фактор, който ограничава растежа на икономиката. Почти всички области губят население с изключение на София и Кърджали. В демографски план Пловдив е един от положителните примери, както и Варна.

Образованието по време на пандемията бил един от най-засегнатите сектори. Ефектите откъм различия и резултати не са толкова големи. Средните резултати по БЕЛ на матурата следват тенденцията от предни години, където София, Габрово, Велико Търново и Русе показват добри резултати. Смолян винаги показва много добри резултати на матурата по БЕЛ. В дъното са Търговище, Кърджали и Силистра.

Здравеопазването също е заело важно място в изследването на ИПИ. В Плевен, София, Пловдив и Варна медицинското образование остава факторкойто оказва влияние на средата – повече добри медицински специалисти и по-голям брой чуждестранни студенти.

Големите областни центрове регистрират повече престъпления срещу личността и срещу собствеността – от 5-6 на 1 000 до над 14 на 1 000. В София, на морето и в Северозападна България традиционно регистрират повишен дял престъпления срещу личността и собствеността.

През 2020 г. в момента, в който бъдат въведени ограничителни мерки, има много бърз и агресивен поток на хора към бюрата на труда. В момента, в който мерките биват отпуснати, веднага започва възстановяване на икономиката и хората са преориентират към нови работни места. Голямата криза била през пролетта на миналата година. В края на декември 2020 г. бизнесът бил по-подготвен за мерките, както и подкрепата на държавата била активна.

В най-тежкия кризисен период около февруари и май месец най-сериозен удар понесли общините с туристически профил. Летният сезон по морето довел до подобрение на пазара на труда в тамошните общини.

Има само няколко области – Монтана, София, Видин и Русе, където има повишение на броя на заетите на годишна база, но има срив на заетостта почти навсякъде. София, Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград губят заетост, но пък се възстановяват и по-бързо. Има ръст на заплатите в страната в почти всички области, но в Перник и Силистра той е най-малък.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трима младежи са ограбили непълнолетни в столичния парк „Борисова градина“

Софийската районна прокуратура протестира наложената мярка за неотклонение "Надзор...

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

Ассен Василев опровергава Пеканов, че в ПВУ нямало градска железница в Пловдив

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев опровергава твърдение на...

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от...

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img