Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ИПБ: Дейността на Агенцията за безопасност по пътищата да не е само на хартия

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Даниел Йорданов/

От Института по пътна безопасност (ИПБ) напомнят на премиера Бойко Борисов, че дейността на Държавна агенция „Безопасност на движение по пътищата“ не трябва да бъде само „на хартия“, а трябва да доведе до управленски решения, за да се намали риска от катастрофи.

Неглижирането на този проблем превръща целият Министерски съвет във виновник за хаоса, агресията и смъртността по пътищата на България, пишат от ИПБ по повод провалата при прилагане на международни стандарти за пътната безопасност в България.

Относно ангажимента на държавата за безопасността по пътищата, от ИПБ са категорични, че те започват от най-високите нива на управление, в случая от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДА „БДП“).

Тази агенция беше създадена и в резултат от неуморните действия от страна на Института по пътна безопасност, но 18 месеца след създаването на ДА „БДП“, неините действия не въплъщават идеите, оповестени „Мисията и принципите“ на Агенцията.

Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ не успя да покаже управленски капацитет, въпреки приетото Решение № 16 от 17 януари 2019 година на МС, в което се казва:

„За намаляване на смъртните случаи и тежките наранявания от пътнотранспортни произшествия по време на работа: а) възлага на министрите и на ръководителите на институциите и организациите, издаващи разрешителни и/или лицензи за извършване на дейност по транспортиране на товари и пътници, в срок до 1 януари 2020 г. да подготвят необходимите нормативни промени за въвеждане на изискване за внедряване на стандарт БДС ISO 39001:2014 „Системи за управление на безопасността на движението по пътищата“ като условие за упражняване на дейността.

От Института твърдят, че до сега стандартът остава пожелателен. Според тях не са изпълнени и основни ангажименти, поети при създаването на Държавната агенция „БДП“:

– няма изградена информационна система за отчитане на риска от ПТП.

– няма извършена оценка на риска на цялата транспортна система.

– няма нов Закон за движение по пътищата.

– няма изградени стандарти за мониторинг на дейността на всички институции, отговорни за БДП.

От Института припомнят, че в края на миналата седмица МС прие Национална Стратегия за безопасността на движението по пътищата 2021-2030. „За пореден път съдържанието на тази стратегия е пълно с думи от рода /подобряване, оптимизиране, усъвършенстване, интегриране, повишаване…/, но липсва конкретика и политическа ангажираност за промяна на модела за управление на БДП“, пишат от Института.

В предложения план за действие към Стратегията липсват та на конкретни срокове /при 90% от сроковете е написано, че срокът е постоянен/, отговорността отново е размита между множество институции и за пореден път планът за действие не е обезпечен финансово, което е гаранция за неговия пожелателен ефект.

Проблем е и контрола при спазването на правилата за движение по пътищата. Непрекъснато се говори за увеличаване на санкциите, но и това не дава резултат, пишат от Института.

Натоварените пътища и улици са свързани с различни проблеми и изисквания за безопасност. Високи нива на безопасност може да бъдат достигнати само чрез добро съчетание между функцията на пътя, ограниченията за безопасна скорост и спазването им. В тази верига нещата са прекъснати още в зародиш.

И годността на обучението на водачите от години е въпрос на дискусия, допълват от Института за пътна безопасност.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Откриха откраднатия джип на Лена Бориславова

Превозното средство било изоставено в нива в София

Украйна порази още един руски военен кораб

Украйна удари с ракета десантния кораб "Константин Олшански". Това...

Германия затяга граничния контрол по време на Европейското по футбол

Германия ще въведе временен граничен контрол като част от...

АКФ иска комисията за Нотариуса да изслуша и ръководството на МВР

Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна...

Рангел Бизюрев няма да обжалва задържането си под стража

Обвиняемият за убийството на Димитър Малинов в Цалапица през...

Пламен Киров: Има възможност за блокаж на новата Конституция

Има теоретична вероятност всички от списъка за служебни министър-председатели...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img