ИПБ: Дейността на Агенцията за безопасност по пътищата да не е само на хартия

News24sofia.eu
Views 794
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Даниел Йорданов/

От Института по пътна безопасност (ИПБ) напомнят на премиера Бойко Борисов, че дейността на Държавна агенция „Безопасност на движение по пътищата“ не трябва да бъде само „на хартия“, а трябва да доведе до управленски решения, за да се намали риска от катастрофи.

Неглижирането на този проблем превръща целият Министерски съвет във виновник за хаоса, агресията и смъртността по пътищата на България, пишат от ИПБ по повод провалата при прилагане на международни стандарти за пътната безопасност в България.

Относно ангажимента на държавата за безопасността по пътищата, от ИПБ са категорични, че те започват от най-високите нива на управление, в случая от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДА „БДП“).

Тази агенция беше създадена и в резултат от неуморните действия от страна на Института по пътна безопасност, но 18 месеца след създаването на ДА „БДП“, неините действия не въплъщават идеите, оповестени „Мисията и принципите“ на Агенцията.

Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ не успя да покаже управленски капацитет, въпреки приетото Решение № 16 от 17 януари 2019 година на МС, в което се казва:

„За намаляване на смъртните случаи и тежките наранявания от пътнотранспортни произшествия по време на работа: а) възлага на министрите и на ръководителите на институциите и организациите, издаващи разрешителни и/или лицензи за извършване на дейност по транспортиране на товари и пътници, в срок до 1 януари 2020 г. да подготвят необходимите нормативни промени за въвеждане на изискване за внедряване на стандарт БДС ISO 39001:2014 „Системи за управление на безопасността на движението по пътищата“ като условие за упражняване на дейността.

От Института твърдят, че до сега стандартът остава пожелателен. Според тях не са изпълнени и основни ангажименти, поети при създаването на Държавната агенция „БДП“:

– няма изградена информационна система за отчитане на риска от ПТП.

– няма извършена оценка на риска на цялата транспортна система.

– няма нов Закон за движение по пътищата.

– няма изградени стандарти за мониторинг на дейността на всички институции, отговорни за БДП.

От Института припомнят, че в края на миналата седмица МС прие Национална Стратегия за безопасността на движението по пътищата 2021-2030. „За пореден път съдържанието на тази стратегия е пълно с думи от рода /подобряване, оптимизиране, усъвършенстване, интегриране, повишаване…/, но липсва конкретика и политическа ангажираност за промяна на модела за управление на БДП“, пишат от Института.

В предложения план за действие към Стратегията липсват та на конкретни срокове /при 90% от сроковете е написано, че срокът е постоянен/, отговорността отново е размита между множество институции и за пореден път планът за действие не е обезпечен финансово, което е гаранция за неговия пожелателен ефект.

Проблем е и контрола при спазването на правилата за движение по пътищата. Непрекъснато се говори за увеличаване на санкциите, но и това не дава резултат, пишат от Института.

Натоварените пътища и улици са свързани с различни проблеми и изисквания за безопасност. Високи нива на безопасност може да бъдат достигнати само чрез добро съчетание между функцията на пътя, ограниченията за безопасна скорост и спазването им. В тази верига нещата са прекъснати още в зародиш.

И годността на обучението на водачите от години е въпрос на дискусия, допълват от Института за пътна безопасност.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Министърът на икономиката предлага ББР да дава гаранции и за големи фирми

Втората вълна на COVID-19 е вече факт, поради което възможностите за възстановяване на българската икономика от средата на 2021-а стават все по-химерични. Нещо повече. С приключването на мярката по отсрочване на банковите вземания по отпуснати вече кредити и с очакваното задълбочаване на стагнацията, както у нас, така в ЕС, фирмите

Read More »