Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Интерфакс“: България е поискала промяна в договора от „Газпром“

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

България продължава преговорите с „Газпром“ за възобновяване на доставките на руски газ, но поставя условие за промяна на детайлите в договора. Това пише руската агенция „Интерфакс“ позовавайки се на изказването на председателя на „Булгаргаз“ Иван Топчийски пред Нова телевизия.

„Въпреки че в момента няма предлагане, преговорите продължават. Не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност доставките да бъдат възобновени. Тази тема не е напълно затворена„, каза Топчийски обяснявайки, че е проведен телефонен разговор с представители на „Газпром“, а после е изпратена и писмена позиция. В тях са изразени опесанията и притесненията, които България има. Топчийски не посочи да има искания за промяна на съществуващия договор до края на годината от българската страна.

„Интерфакс“ цитира и думите на Топчийски: „Хипотетично те могат да променят условията си. Няма да затваряме страницата, докато има гаранции, че няма рискове за „Булгаргаз“ в случай на промяна на условията.“

Агенцията директно припомня, че „Газпром“ е спрял доставките на газ за „Булгаргаз“ (България) и PGNiG (Полша) в края на април поради неплащане в рубли.

Припомняме, и подписания на 31 март от президента Владимир Путин указ „За специална процедура за чуждестранните купувачи за изпълнение на задълженията им към руските доставчици на природен газ“. Според документа плащането за руски тръбопроводен газ, доставен след 1 април на чуждестранни контрагенти, посочени в постановлението, трябва да се извършва изключително в рубли.

За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и валута тип „К“ за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на Газпром. В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено. Ако условието не е изпълнено, доставката се прекратява.

България, заедно с Полша, беше една от първите страни, които отхвърлиха новата система. Според „Булгаргаз“ „новата двуетапна процедура за плащане, предложена от Русия, създава значителни рискове за България, включително извършване на плащания без получаване на доставки на газ от руската страна.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само 9% от младите американци вярват, че САЩ „се движат в правилната посока“

Ново проучване в четвъртък установи, че само девет процента...

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

Полша залови двама за нападението срещу Леонид Волков в Литва

Съюзникът на Навални беше атакуван с чук пред дома си

Столичанин попадна в ареста след агресия на пътя

Хвърлил по жена запалена цигара и я хванал за врата

Седем години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

Престъплението е извършено през 2018 година

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 2 май...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

11 задържани при протестите в Грузия

Служители на грузинското министерство на вътрешните работи са задържали 11...

Моторист е в кома след тежка катастрофа в София

Моторист е в кома след тежка катастрофа в София....

Мая Манолова и Ваня Григорова отрязаха Левицата

Левицата се явява във формат на коалиция

Черна гора задържа бивш прокурор и полицейски шеф

По нареждане на Специалната прокуратура на Черна гора бившият...

Над 37 хил. души са обявени за безследно изчезнали в Украйна

Обединеният регистър на безследно изчезналите при особени обстоятелства хора...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img