Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иновации, транспорт и енергетика – приоритетите на срещата „Три морета“ (ОБНОВЕНА)

Засилване на иновациите и развитието на транспортната и енергийната свързаност – това са основните приоритети на форума „Три морета“ и следва да е основна задача на всички страни, членуващи в инициативата.

Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на международната инициатива, обединяваща дванадесет европейски страни България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия и Румъния.

Ние сме реалисти. Много добре разбираме, че това е много амбициозна и сложна цел, необходимите за която ресурси превишават това, с което разполагаме. Но също така знаем с какъв голям потенциал разполагаме, за да се развиваме заедно„, допълни държавният ни глава.

Президентът Радев отчете и големият интерес към инициативата, на която за първи път участва управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Множество представители на западноевропейски, близкоизточни и тихоокеански страни, голяма делегация от американския конгрес, както и стотици компании с интерес за инвестиции в региона също взимат участие, изтъкна той.

Това показва растящ интерес към нашата инициатива, която придобива вече не само регионални, а световно значение„, допълни Радев, който изрази надежда Централна и Източна Европа да стане силно привлекателна за преки чуждестранни инвестиции.

Надяваме се на сближаване на бизнеса, нови бизнес контакти и, разбира се, конкретни резултати. Вече правим инвестиции във важните сектори като дигитализация. Това може да ни подсигури развитие и конкурентоспособност, създаване на нови трансгранични клъстери„, каза от своя страна министърът на икономиката Кирил Петков.

Най-накрая се вижда светлина в тунела, което се дължи на смелостта на пишещите политики в региона. Това заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния Валутен Фонд, по време на форума на инициативата „Три морета“, която се провежда в София.

2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП през 2019 г., което изпреварва останалите държави от света. По-добре се управлява свиването на икономиката, породена от коронавируса, посочи Кристалина Георгиева.

Според нея процесът на сближаване и конвергенция ще продължи.

Инициативата „Три морета“ има важен принос, защото набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността за целия регион. На едно евро, изразходвано за инфраструктура се връщат 1.7 до 2.5 евро. Това в дългосрочен план стимулира растежа, изтъкна Георгиева.

Регионът се разглежда все повече като кът, който интегрира нисковъглеродни инвестиции, подходящи за климата, което е важно за конкурентоспособността. По този начин регионът ще стане по-силен, очаква Георгиева.

Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на недостатъците на здравната система, на социалната система и образованието. Предвижда се по-голям дял инвестиции насочени към наука и здравеопазване – дигитализация на училища, здравна системи и засилен конкурентоспособност на региона.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу заяви, че това е една политическа платформа, която става все по-важна в региона и отговаря на общи нужди. Не е тайна, че инфраструктурата в Централна и Източна Европа изостава, посочи тя.

Инициативата има за цел да оправи пропуските, да засили кохезията, да се работи по енергичен начин в съответствие с европейската политика, подчерта Сакеларопулу.

Гърция подкрепя реализацията на вертикалния газов коридор за развитието на съществуващата газова инфраструктура и за развитието на нови проекти, които имат значение за енергийните проекти на Източна Европа, изтъкна президентът на Гърция.

Гърция се намира на югоизточната граница на ЕС, което определя големия потенциал на държавата в този регион. В ерата след пандемията Гърция ще се развива като държава-хъб от гледна точка на енергетиката и дигитализацията. Включването на Гърция в инициативата има ключово значение, открои Сакеларопулу.

Керсти Калюлайд, президент на Република Естония изказа задоволството си, че инициативата дава конкретни резултати, и вече се пресичат границите.

Егилс Левитс, президент на Република Латвия заяви, че инициативата „Три морета“ е много важна, защото процесът и инициативите се движат от бизнеса. Всички ние участваме в проекта, защото има потенциал за развитие, посочи Левитс.

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че в инициативата „Три морета“ се разработват нови проекти за разширяването на интеграцията. Идеята е месните власти да си партнират с бизнеса, като списъкът с приоритетни проекти продължава да бъде допълван и обновяван, посочи Дуда. Инициативата „Три морета“ е стратегически проект за предизвикателствата след пандемията. С него се укрепва кохезията, трансатлантическите връзки и нашите икономики ще се развиват по-бързо посредством инициативата, надява се Дуда.

ЕК предвижда 4.5% ръст на БВП през 2022 г., отчете президентът на Полша. Устойчивото възстановяване ще бъде подкрепено от използването на европейските фондове, включително и този за възстановяване. С реформи ще се гарантира устойчивостта на реформите в ключов план, като инициативата приветства изграждането на по-силна Европа, отбеляза Дуда.

Инициативата Три морета е отворена за вас, очакваме да си сътрудничим с вас„, обърна се Дуда към президентите на останалите държави.

Борут Пахор, президент на Република Словения, акцентира върху основната задача – да се намери начин да се попълни недостигът на средства от инвестиционни проекти.

Карел Хавличек, заместник министър-председател на Чешката република допълни, че трябва да се рестартира икономиката, да започнат културните, социалните, образователните дейности, но трябва да се отчете, че освен предизвикателства има и възможности. Трябва да се отчитат нуждите на индустрията, да се инвестира в иновации, наука и да бъде създадена добавена стойност, да се преобразува енергетиката, открои Хавличек.

Определено може да се каже, че трябва да рестартираме и живота си, изтъкна той и настоя да се поставят реалистични зелени цели,. Инициативата Три морета е добър инструмент за постигането на тези цели, но трябва да засилим сътрудничеството си със САЩ. Трябва да приемем, че ЕК е наш партньор, а не наш конкурент, призова Хавличек.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелски министър напуска правителството на единството на Нетаняху

Израелският министър Гидеон Саар, който се присъедини към извънредното...

Южна Корея скастри Китай за подклаждане на напрежението с Филипините

Министерството на външните работи на Южна Корея изрази "сериозна...

Българският институт INSAIT е най-цитираният форум за изкуствен интелект в света

Българският институт към Софийски университет "Св. Климент Охридски" INSAIT...

Явор Куюмджиев: Много богата държава сме, след като пропиляхме в енергетиката милиарди

Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката и...

Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink пише с помощта на мисли

Пациентът Нолън Арбо, който беше парализиран под рамото след...

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Насилието на банди в Хаити е причинило смъртта на...

Лидерът на Хамас отива в Иран

Лидерът на Хамас Исмаил Хания ще пътува до Техеран...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img