Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Информационно обслужване“ предупреди ЦИК, че не може да спази сроковете

Държавната фирма „Информационно обслужване“ е изпратила писмо до ЦИК, в което предупреждава , че не може да спази сроковете. Те се притесняват от сложността на новия формат на протоколите, съобщи “ 24 часа“. Предвид пандемичната обстановка и високия брой на карантинирани избиратели се очаква създаването на голям брой подвижни избирателни комисии (ПСИК) към всяка районна избирателна комисия(РИК). Имаме и най-големия до момента брой създадени секции за гласуване извън страната.

Машинно гласуване ще бъде проведено в над 2/3 от образуваните секции в страната.

Партиите и коалициите от партии, регистрирани за участие в изборите са увеличени с 50% спрямо 2017 г. – 30 за предстоящите избори спрямо 20 през 2017 г.

Кандидатите за народни представители, регистрирани през 2021 г. (6989) са с 48% повече от регистрираните през 2017 г. (4718).

Текущата структура на СИК протоколите образец ХМ изисква въвеждане на данните от гласуването с бюлетини, данните от гласуването на машина и отделно тяхното сумиране за всяка една клетка в разпределението на действителните гласове и при предпочитанията (преференциите). Това освен, че увеличава обема на обработваните данни с 200% предполага и множество възможности за допускане на технически грешки от страна на СИК и съответно множество итерации при изчистването на тези несъответствия.

Броят страници на СИК протоколите, които трябва да бъдат сканирани, е от 14 страници А4 до 20 в РИК с най-голям брой мандати.

От „Информационно обслужване“ са изчислили, че обемът на числата, които трябва да бъдат обработени в съответните РИК се е увеличил до 400% в сравнение с предишните парламентарни избори.

Общият брой на числата, които предстоят да бъдат въведени в изчислителните пунктове (ИП) към РИК е 10 376 245, като това е обемът при положение, че не се допуска нито една техническа грешка от нито една СИК или оператор. Това ще отнеме приблизително между 14 и 51 часа за различните РИК с увеличения състав на нашите екипи, като в това не е включено времето за отстраняване на техническите грешки в протоколите на СИК, неравномерното пристигане на комисиите, разпечатването на различните приемо-предавателни разписки и документи, сканирането на СИК протоколите и останалите дейности, изпълнявани в ИП към РИК. С оглед гарантирането на точността на въвеждане сме планирали удвояване на изпълнителските екипи в 14 ИП към РИК, където предвиждаме работа на смени.

За ИП към ЦИК, където за целите на контрола и отстраняването на несъответствията повторно се въвеждат всички данни, времето при 70 оператора е над 164 часа (близо 7 денонощия), и то при пълна заетост на операторите, изискващо достатъчен брой налични протоколи на СИК за обработка (респективно пристигнали в ИП към ЦИК районни избирателни комисии). Ако операторите бъдат увеличени до 100 (подобно на предходни избори и което е максимално възможното предвид наличните помещения), времето за повторно въвеждане при пълна заетост ще бъде в рамките на 115 часа (близо 5 денонощия).

Предвид големия обем на данните и контролите, които обхващат всички числа, очакваме и сериозно увеличение на протоколите, които ще се нуждаят от анализ на несъответствията от страна на ЦИК и съответно отразяване в актуализираната база данни. Заложените времена за компютърна обработка на изборните резултати ще бъдат практически неизпълними както в ИП към РИК, така и в ИП към ЦИК, въпреки предприетите допълнителни мерки за оптимизация на процесите и значителното разширение на експертния и технически ресурс, който ще бъде осигурен от наша страна. Изброените по-горе обстоятелства са извън контрола и компетенциите на „Информационно обслужване“ АД като изпълнител на компютърната обработка.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Перник отново остана без парно и топла вода

Възникнала повреда на основен топлоизточник

Петър Колев: Борбата за Македония не носи дивидент или финансов келепир

Петър Колев, бивш ръководител на Гражданския демократичен съюз в...

САЩ свалиха пет дрона на хусите над Червено море

Американските сили са прихванали шест дрона на хусите над...

Продължават боевете около болница Ал-Шифа, гинат пациенти

Боевете продължават и днес около главната болница в Газа,...

Противниците на лидера на БСП се увеличават

Фалшива е Корнелия Нинова, ние сме социалисти. Това заявиха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img