Инфлацията в ЕС счупи нов рекорд – 11,5% през октомври

Екип на News24sofia.eu
Views 2820
0 0

Годишната инфлация в Европейския съюз се е повишила до 11,5% през октомври, а в еврозоната – до 10,6%, спрямо съответно 10,9% и 9,9 % месец по-рано. Това показват последните данни на Евростат.

От европейската статистическа служба припомнят, че през октомври 2021 г. инфлацията в ЕС е била 4,1%, а в еврозоната – 4,4%.

За България данните по хармонизирания индекс на потребителските цени за октомври отчитат темп от 14,8%, което е спад спрямо септември (15,6%), август (15%) или юли (14,9%).

Евростат отчита най-ниска годишна инфлация през октомври във Франция (7,1%). Следват Испания (7,3%) и Малта (7,4%). Най-високите стойности пък са регистрирани в Естония (22,5%), Литва (22,1%) и Унгария (21,9%). Спрямо септември годишната инфлация се е понижила в 11 страни членки на ЕС, останала е стабилна в три и се е повишила в 13.

Най-голям принос за темпа на инфлацията в еврозоната имат цените на енергията (4,44%), храните, алкохола и тютюневите изделия (2,74%), услугите (1,82%) и неенергийните промишлени стоки (1,62%).

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Ние идваме: Коалицията БСП, ДПС и ГЕРБ настоява корупцията да управлява България

„Ние идваме!“ остро протестира срещу приетите вчера на второ четене от правната комисия в Народното събрание промени в Изборния кодекс. В своя позиция формацията обявява, че промените са насочени срещу честността на изборите и срещу правата на българските граждани. „Тази безумна нощ в парламента ни върна много дни назад. Всички в страната трябва […]