ИМВ: Съдии, прокурори и следователи да могат да стават депутати

Прочитания 4420
0 0
Николай Хаджигенов, снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов

От коалицията „Изправи се, мутри вън“ (ИМВ) предлагат съдиите, прокурорите и следователите да могат да се кандидатират за народни представители и други изборни длъжности, съобщи БНР.

Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, внесени от четирима депутати от ИМВ. Забраната магистратите да членуват в политически партии остава, новото условие е те да бъдат издигнати в рамките на непартийни или граждански квоти или да се явяват като независими кандидати.

Според адвокат Николай Хаджигенов, който е сред вносителите, досегашната забрана е дискриминационна.

Първо, парламентът има нужда от качествени юристи – съдии, следователи и прокурори. В този момент те са лишени от това си право. И второ – нормата е дискриминационна и противоконституционна. – смята Хаджигенов.

Той е и сред вносителите на поправки в Наказателнопроцесуалния кодекс, които предвиждат ако в досъдебно производство от привличането на определено лице като обвиняем по тежко престъпление са изтекли повече от две години, то да може да поиска преразглеждането му. В тези срокове не се включва времето, през което делото е било в съда. Целта е да не се допуска наказателна репресия срещу отделни лица, които не могат да се защитят:

Ако за тежки престъпления прокуратурата не успее да повдигне обвинение и да го разследва, значи няма да успее никога. И това е ясно за последните 30 години. Представете си Гешев, Цацаров преди него – това как изглежда, добре ли е? – запита Николай Хаджигенов.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

2096 нови случая на коронавирус, излекуваните са 3351

Поставени са 11 876 дози ваксини...