Имунолог: Грипна и коронавирусната ваксина могат да се сложат едновременно

Прочитания 2845
0 0
Снимка: архив EPA/News24sofia.eu

Има уплах сред хората за това, че ваксината ще навреди на здравето. Притесненията са напълно неоснователни. В студиото на БНТ проф. Доброслав Кюркчиев обясни, че РНК ваксините не са нови, а са още от 90-те години. Втората група причини за уплах сред хората са свързани с конспиративно-параноидните конспирации. Малко е тъжно, че хората не искат да чуват мнението на експертите, категоричен бе проф. Кюркчиев.

Той отбеляза, че ваксинационна кампания, която да информира, а не да стимулира за ваксинация, не се прави добре.

Проф. Кюркчиев не одобрява идеята за смесване или кръстосване на ваксините, а по отношение на третата бустерна доза се очаква решението на ЕМА. Той смята, че възможността трябва да бъде дадена на българските граждани за третата доза, като няма да доведе до някакъв проблем и някаква драма.

Проф. Кюркчиев уточни, че грипната и коронавирусната ваксина нямат нищо общо и могат да бъдат поставени едновременно. Огромният процент от хората имат доста дълготраен имунитет и те не се заразяват, но това не означава, че 100% от пациентите изграждат напълно имунна защита. При COVID-19 има един процент хора, при които може да се прояви повторно заболяването, но колко дълготраен ще бъде имунитетът, трудно може да се предскаже, посочи проф. Кюркчиев.

Според него всяка ваксина допуска, че известен контингент от хора могат да се заразят отново. Не знам откъде дойде информацията, че като има ваксина и всичко е наред. Ваксината не е гарант за някакъв вид безсмъртие и че ако хората са ваксинирани, нищо не може да им се случи, посочи имунологът. Той увери, че има вероятност и човек да не се зарази с COVID-19, като за него РНК ваксините са по-добри от векторните. Хората не правят разлика между заразяване и заболяване, обобщи проф.

Кюркчиев и добави, че при алфа и делта варианта ваксините действат по един и същи начин.

Той не одобрява тезата, че ваксинираните пренасят вируси без симптоми.

Проф. Кюркчиев посочи, че не трябва да се взимат имуностимуланти срещу COVID-19. Ваксината е най-добрият вариант и много близък до решаването на проблема, изтъкна имунологът, като даде пример, че е невероятно удоволствие да се види как в Англия са премахнати всички мерки и стадионите са пълни с хора.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Иоргова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стоковата борса: Храните поскъпват заради лошия климат

Лошият климат е причината за поскъпването на храните. Това заяви председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов пред БНТ за поскъпването на основните храни, стоки и услуги. Той посочи, че доматите за първата седмица на септември са на нивата от миналата година, а пиперът, зелето и […]